Condooms, luiers en oliën: vetberg van 130 ton na twee maanden eindelijk opgekuist in Londense riolering

De werken zouden drie weken duren, maar namen uiteindelijk ongeveer twee maanden in beslag.
AFP De werken zouden drie weken duren, maar namen uiteindelijk ongeveer twee maanden in beslag.
De  enorme "vetberg" die gedurende twee maanden de riolering blokkeerde in Londen, vier meter onder de grond, is eindelijk opgeruimd. Dat meldt Thames Water, het grootste waterbedrijf van Groot-Brittannië.

De verstopping werd zo'n negen weken geleden ontdekt in de wijk Whitechapel, in het Londense East End. De smurrie, van zo'n 130 ton zwaar en 250 meter lang, bestond uit onder andere doeken, luiers, verhard kookvet, condooms en oliën. 

Werknemers van Thames Water stonden voor de gigantische taak om de vetprop te verwijderen. Een deel van de opruiming gebeurde handmatig, "met brute kracht en schoppen", meldt het waterbedrijf in een persbericht. 

Twee maanden na aanvang van de onsmakelijk karwei is de riolering weer vrijgemaakt en kan het water er opnieuw door. De werken zouden naar schatting drie weken duren, maar namen meer tijd in beslag door de schade die de vastgekoekte smurrie aan de één meter hoge riolering had veroorzaakt.

Manager Alex Saunders: "Ons werk zit erop. Het beest kon verslagen worden dankzij de gigantische inspanning van het team." Zijn collega Andy Brierly voegt toe: "Het opruimen van de vetberg was als vechten tegen een monster uit een Harry Potter-film. Om elke hoek wachtte een nieuwe uitdaging."

Het bedrijf hoopt ten slotte dat Londenaars deze les geleerd hebben. "Vetten, oliën en doekjes horen thuis in de vuilnisbak, niet in het riool."

Ieder jaar spendeert Thames Water ruim een miljoen euro aan het wegwerken van verstoppingen in het rioleringsnetwerk. Het stinkende goedje dat deze keer opgeruimd werd, zal in biodiesel worden omgezet, zo liet Thames Water eerder al weten. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Paul Vandekerckhove

    Mankracht met beschikbaar personeel zal goedkoper geweest zijn dan zwaar materieel , ...

  • Jeanne Delvoy

    Een deel gebeurde handmatig,respect voor deze mensen.Excuus dat je hiervoor kiest ,is niet van toepassing.Hiervoor kiest niemand.