Concert in Paleis voor Schone Kunsten onderbroken door overstroming

UNKNOWN

Tijdens het onweer van gisteren is het Paleis voor Schone Kunsten het slachtoffer geworden van zware overstromingen. Een gospelconcert dat gepland stond in het kader van de feestelijkheden rond de vijftigste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid werd om veiligheidsredenen onderbroken. Dat meldt Bozar vandaag.

Electrocutie
In geen tijd stond er gisteren 5 centimeter water in de backstage van de Henry Le Boeufzaal. Vandaar zocht het water zich een weg naar het podium, waardoor de artiesten gevaar liepen op elektrocutie. Het podium van de Kamermuziekzaal en de loges liepen eveneens onder water. De Canadese groep Krystaal kon daardoor niet meer optreden in de Henry Le Boeufzaal.

Schade
De overstromingen hebben ook schade toegebracht aan het orgel in de Henry Le Boeufzaal, een uitzonderlijk patrimonium dat al enkele jaren een grondige restauratie onderging en waarvan de volgende fase voorzien was na 21 juli. Hoewel de precieze impact van de overstroming op het orgel nog moet worden onderzocht, staat nu al vast dat het restauratieproject ernstige vertragingen zal oplopen. De organisatie stelde ook waterinfiltraties vast in de pas gerestaureerde tentoonstellingszalen; echter zonder erg voor de werken die momenteel worden geëxposeerd in het kader van enkele tentoonstellingen.

Structurele problemen
Het Paleis voor Schone Kunsten krijgt bij elk zwaar onweer te kampen met wateroverlast. "Structurele problemen die verband houden met de waterdichtheid en afwateringscapaciteit van het dak en met de ouderdom van het rioleringsnetwerk onder het gebouw, liggen aan de oorsprong van het probleem", luidt het.