Chocolade beschermt je tijdens het sporten

Thinkstock
Nieuw onderzoek aan de VUB heeft aangetoond aan dat het actieve bestanddeel van chocolade, zogenaamde cacao-flavonolen (CF), oxidatieve stress verlaagt tijdens het sporten. Een lage hoeveelheid oxidatieve stress stimuleert de opbouw van je conditie, maar bij extreem zware inspanningen kan die oxidatieve stress schadelijk zijn voor het lichaam. 

Bij oxidatieve stress wordt een teveel aan reactieve zuurstofverbindingen gevormd, en die beschadigen cellen in ons lichaam. Chocolade beschermt je dus tijdens het sporten. "Daarnaast zorgt de inname van CF ook voor een verlaagde bloeddruk en verbeterde doorbloeding", zegt doctoraal onderzoekster Lieselot Decroix, die werkt aan het VUB-sportlab van professor Romain Meeusen. "Uit de wetenschappelijke literatuur blijkt ook dat CF inname de suiker- en vetstofwisseling tijdens het sporten gunstig beïnvloedt. Maar ondanks deze gunstige effecten, is CF inname niet prestatiebevorderend."

Enkel tijdens het sporten

Decroix was in een vorig leven zelf topsporter. Ze nam deel aan het wielrennen tijdens de Olympische Spelen van Peking in 2008 en fietste voor de Lotto-ploeg. Haar doctoraal onderzoek werd trouwens gefinancierd door de Lotto-leerstoel. Decroix voerde haar onderzoek uit met zeer goed getrainde sporters die in uitstekende gezondheid verkeerden. "Uit verschillende internationale studies waren de heilzame effecten van CF al duidelijk geworden", zegt Decroix. "Maar de effecten op conditie en de inspanningen van sporters waren nog niet zo duidelijk."

Thinkstock

"Uit ons onderzoek blijkt dat CF ook tijdens het sporten een anti-oxidatieve werking heeft bij jonge gezonde mensen. Bovendien zorgen zowel de inname van CF als het sporten op zich voor een verbeterde vasculaire functie: ze verwijden de bloedvaten. Dat is nuttig bij oudere mensen, omdat het verouderingsproces gepaard gaat met minder elastische bloedvaten, en ook bij mensen met een risico op cardiovasculaire aandoeningen en mensen met overgewicht. Het effect van CF blijft echter relatief klein in vergelijking met het effect van bewegen zelf: het heeft dus niet zoveel zin om CF in te nemen als je dat niet combineert met sporten", zegt Delcroix.

Pure chocolade

Voor we met zijn allen naar die reep chocolade grijpen, is het belangrijk om de resultaten in de juiste context te plaatsen. Om enig effect te hebben zou een gemiddelde persoon per dag tussen 100 en 200 gram chocolade moeten eten, met een hoog - hoger dan 70 procent - cacao-gehalte. De schadelijke effecten van zo'n chocoladeconsumptie wegen niet op tegen de heilzame effecten ervan. 

Zowel de wetenschap als de industrie gaan daarom op zoek naar lekkere én gezonde CF-producten. "Er bestaan al cacao-extracten die verrijkt zijn met CF", zegt Decroix. "Verder onderzoek moet nu uitwijzen wat de effecten zijn van CF inname op lange termijn, al dan niet in combinatie met bewegen."
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Johan Ongena

  Chocolade is lekker. Surtout bij een bruin sneeken brood met een goeie kladde boter erop ,de rest kan me niet zoveel schelen. Alles met mate

 • Gilbert Haelewyn

  Daarom neem ik iedere zondagmorgen mijn "medicament". Een teugje cognac in mijn koffie met een stukje échte zwarte chocolade (70% cacao). En mijn week kan niet meer kapot!

 • Davy Rossem

  Suiker in chocolade is nodig omdat pure cacaomassa niet te vreten is. Zeer bitter!

 • Jack Dereder

  Denise, lees het artikel eens goed. De voordelen wegen niet op tegen de nadelen. Daarom zoeken ze een manier om CF op een andere manier te leveren dan via chocolade.

 • Denise Vastens

  Echte chocolade, maar veel soorten chocolade zijn in principe géén chocolade, bovendien betwist ik de gezondheid er van. Het werkt vooral sterk constiperend en dus helemaal niet gezond voor een sporter, het bevat ook veel verzadigd vet (ongeveer 20 gram op de 100 gram). Verzadigd vet verhoogt het cholesterolgehalte van het bloed en dat vergroot juist de kans op hart- en vaatziekten. Ze moesten die professor maar eens op rust zetten.