Chinezen onthullen mysterie rond gecrashte 'UFO'

AFP
Afgelopen weekend vielen in het noordoosten van China vreemde metalen ballen met een gekartelde rand uit de lucht. Een gebeurtenis die de nodige opwinding veroorzaakte bij UFO-believers. Chinese experten hebben nu de ware toedracht onthuld.

Lokale bewoners spraken over vuurballen die uit de hemel vielen. Acht objecten kwamen terecht in de stad Qiqihar in de noordelijke provincie Heilongjiang. Het grootse voorwerp woog ongeveer veertig kilogram en had een doorsnede van zestig centimeter.

Al snel kwamen allerlei speculaties op gang. Waren het vliegtuigonderdelen of wie weet elementen van buitenaardse ruimteschepen? Helaas voor de believers gaven de Marsmannetjes niet thuis.

Volgens Chinese staatsmedia hebben experten geconcludeerd dat de brokstukken afkomstig waren van een Russische raket die een communicatiesatelliet naar de ruimte moest brengen maar vlak na de lancering neerstortte op Aarde.

De Russische ruimtevaartautoriteiten hebben ondertussen bevestigd dat de motor van de Protonraket negen minuten na de take-off vanuit Bajkonoer dienst weigerde. Op de staatstelevisie was te zien hoe de raket en de satelliet deels opbrandden in de atmosfeer.