Chinese 'babymaker' verschijnt voor het eerst in het openbaar na wereldwijde verontwaardiging: “Nog een vrouw zwanger van designbaby”

“Trots op mijn werk”

De Chinese wetenschapper He Jiankui op het genoomonderzoekscongres in Hong Kong.
EPA De Chinese wetenschapper He Jiankui op het genoomonderzoekscongres in Hong Kong.
Na de wereldwijde harde kritiek heeft de Chinese wetenschapper He Jiankui zijn werk verdedigd dat naar verluidt heeft geleid tot de geboorte van de eerste genetisch gemodificeerde baby's ter wereld. Hij zei trots te zijn op zijn werk. Ook meldde hij dat nog een vrouw zwanger is die meedoet aan zijn omstreden experiment. Dat zei Jiankui op een genoomonderzoekscongres in Hong Kong, waar hij vragen van internationale experts beantwoordde.

Het was de eerste keer dat de onderzoeker in het openbaar verscheen sinds een video van hem maandag op YouTube werd gepubliceerd, wat leidde tot wereldwijde verontwaardiging onder wetenschappers en ethici. Daarin had hij de geboorte van de baby's Lulu en Nana aangekondigd. De ingrepen op embryo's met de nog jonge crispr-cas-technologie, bedoeld om de kinderen resistent te maken tegen hiv. Tot nu toe is er geen onafhankelijke bevestiging van zijn bewering.

In Hong Kong herhaalde hij dat hij verschillende kinderloze paren van gezonde moeders en hiv-geïnfecteerde vaders had verzocht om deel te nemen aan het experiment. Uiteindelijk kreeg een van de koppels een tweeling. “Ik ben echt trots op dit specifieke geval”, sprak hij. Na de geboorte van de kinderen kreeg hij een bericht van de vader die beloofde hard te werken, geld te verdienen en altijd voor zijn twee dochters en zijn vrouw te zorgen. Ook zei hij dat er nog iemand zwanger is in het kader van zijn onderzoek.

EPA

Hij koos ervoor de tweelingmeisjes resistent te maken tegen aids omdat hun vader besmet is met het hiv-virus, zei hij. “Ze hebben deze bescherming nodig omdat er geen vaccin bestaat.’’ Onzin, volgens wetenschappers. 

Door het sperma van een met hiv besmette vader te ‘wassen’ valt heel goed te voorkomen dat een baby besmet raakt met het virus. Er was dan ook geen enkele medische noodzaak voor He Jiankui’s actie. Er zijn veel ergere erfelijke ziektes die eerder in aanmerking zouden moeten komen voor de techniek, zei Nobelprijswinnaar David Baltimore, die ook aanwezig is op de conferentie. Hij noemde het experiment onverantwoordelijk en stelde dat deze casus aantoont dat zelfregulering in de wetenschappelijke gemeenschap faalt. 

Verschillende belangrijke vragen liet de omstreden wetenschapper onbeantwoord. Hij weigerde bijvoorbeeld in te gaan op de vraag wie betaald heeft voor zijn werk, waarom hij het geheim heeft gehouden en of de deelnemende ouderparen wel op de hoogte zijn van de mogelijke risico’s.

EPA

Bekijk ook:

Chinees beweert baby’s resistent tegen aids te hebben gemaakt
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leo Peeters

  Wat evolutionisten ook mogen beweren, er ontstaat nooit nieuwe genetische informatie, noch bij de verticale genoverdracht, noch bij de horizontale genoverdracht, noch bij de door de mens uitgevoerde kunstmatige selectie. In mensentaal: de mens kan puzzelen met de bouwstenen die God gegeven heeft, maar onbestaande eigenschappen creëren is gelukkig fictie (bijvoorbeeld door een muur kunnen kijken, gedachten kunnen lezen, enzovoort) .

 • Christine Laevers

  Meta Embrechts : Gallileo lanceerde een wetenschappelijke stelling die strookte met de werkelijkheid. Ga het zoeken bij de X-men, Spiderman, Batman, Robocops, en alle andere fantasieën die helaas werkelijkheid kunnen worden. En tot welke prijs ?

 • Jef Lois

  zijn de westerse "geleerden " nu jaloers omdat ze gepakt zijn door een Chinees? Blijkbaar wel aan de commentaren te horen.Als het waar is proficiat meneer.

 • mark germanus

  Goed gedaan,als hij de kennis heeft om de slechte gen te vernietigen,kunnen er in de toekomst nog veel ziektes of misgeboortes vermeden worden.Laat die man zijn werk doen !

 • Francinne Declerque

  Niks heisa, mooi dat er eindelijk eens een echte genetisch gemodificeerde baby op komst is, goed om alle smerige ziektes uit de wereld te helpen en wie weet ons als mens wat extra capaciteiten te geven. Allen hopelijk niet enkel voor de rijke stinkerds.