China wil in 2020 op de achterkant van de maan landen

De maanlander Chang'e-3, op een foto van 15 december 2013.
AP De maanlander Chang'e-3, op een foto van 15 december 2013.
Het ambitieuze Chinese ruimtevaartprogramma aast op een wereldwijde primeur: de eerste landing op de achterkant van de maan, zo heeft het Russische staatspersbureau Sputnik International (Ria Novosti) op gezag van de Chinese staatstelevisie (CCTV) gemeld.

Het zou gaan om de missie Chang'e-4 waarbij een robotjeep op de achterzijde van de maan zou landen. Foto's van de achterkant van de maan zijn er al voldoende. Maar er is voor de rest nog vrij weinig over geweten.

"We praten nu over de (...) landingsplaats voor Chang'e-4. We zullen waarschijnlijk een plaats kiezen die moeilijker is om er te landen en die technisch uitdagender is. Andere landen hebben ervoor gekozen op deze (naar de aarde gerichte) zijde van de maan te landen. Onze stap zal waarschijnlijk zijn een ruimtetuig aan de andere kant van de maan te landen", zei hoofdingenieur Wu Weiren van het Chinese Maanprogramma tegen CCTV.

De missie is een vervolg op de in 2013 gelanceerde Chang'e-3 waarbij een Chinese robotjeep op het Maanoppervlak is geland en daar heeft gewerkt. De Chang'e-4 zou voor 2020 zijn gepland. Intussen moet de Chang'e-5 in 2017 naar de maan vertrekken en met bodemstalen terugkeren.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels