China lanceert satelliet voor hackvrije communicatie

AFP
China heeft vanmorgen 's werelds eerste kwantumsatelliet gelanceerd. Daarmee wil het communicatie en informatieoverdracht mogelijk maken die beveiligd is tegen afluisterpraktijken. De satelliet kan op commercieel en militair vlak ingezet worden. In de toekomst zouden mensen veiliger kunnen online bankieren en shoppen.

De satelliet kreeg de naam 'Micius', naar een Chinese filosoof en weegt zeshonderd kilogram. Hij werd om 1 uur 40 gelanceerd vanop het 'Jiuquan Satellite Launch Center' in het noordwesten van de Gobiwoestijn aan de grens met Mongolië.

"De kunstmaan werd succesvol in een baan om de aarde gebracht", meldde het nieuwsagentschap Xinhua. De komende twee jaar zal met de satelliet de mogelijkheid tot kwantumcommunicatie worden uitgetest, een systeem waarbij gebruik wordt gemaakt van de principes van de kwantummechanica.

Spionage
Het communicatiesysteem zou bestand moeten zijn tegen de conventionele vormen van hacking of andere spionagepraktijken. In tegenstelling tot bij de klassieke methode voor het versturen van beveiligde berichten, gebruikt het systeem fotonen of lichtdeeltjes om de sleutel te versturen waarmee de beveiligde boodschap weer gedecodeerd wordt. De gegevens die met de fotonen worden meegestuurd, kunnen niet onderschept worden.

Wetenschappers hebben al aangetoond dat de technologie kan gebruikt worden voor het versturen van boodschappen over een korte afstand, tot maximaal 300 kilometer. Door de atmosferische storingen op het aardoppervlak lijkt een grotere afstand enkel mogelijk als er via de ruimte wordt gewerkt. De nieuwe satelliet zal nu proberen beveiligde boodschappen te versturen tussen Peking en Urumqi in het noordwesten van China, zowat 2.500 kilometer verderop.

"De lancering heeft de grenzen van de wetenschappelijke kennis verlegd"

Pan Jianwei, verantwoordelijke van het project

Interessant
De technologie is interessant voor bijvoorbeeld militaire en financiële toepassingen. Ook heel wat andere landen, onder meer de VS en Japan, willen zich toeleggen op de kwantumcommunicatie.

Pan Jianwei, de Chinese verantwoordelijke van het project, zegt dat de lancering de grenzen van de wetenschappelijke kennis verlegd heeft. "'Micius' varandert de rol van China van IT-volger naar leider", aldus Jianwei.