China kloont vijf aapjes voor medisch onderzoek in "monsterlijk" experiment

REUTERS
Het Instituut van Neurowetenschappen in Shanghai heeft een genetisch gemodificeerde makaak vijf keer gekloond. De vijf diertjes hebben bewust een genetisch circadianeritmestoornis (CRSD), een verzameling slaapstoornissen waarbij de timing van de slaap is verstoord. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Volgens de wetenschappers kan het klonen van de aapjes helpen bij onderzoek naar psychische problemen bij mensen. CRSD is gerelateerd aan ziektes als depressie en de ziekte van Alzheimer. Voordien is alleen vergelijkbaar onderzoek naar vliegen en muizen gedaan. De anatomie van een makaak lijkt echter veel meer op die van de mens. Daarom rekenen de onderzoekers op nieuwe inzichten.

Wetenschappers kloonden in het verleden al verschillende apen uit een niet-embryonale cel, maar het is de eerste keer dat er meerdere apen gekloond worden met een genetische afwijking. Het onderzoeksteam gebruikte daarbij dezelfde techniek als bij het wereldberoemde gekloonde schaap Dolly, dat in 1996 in Schotland werd geboren. 

De Chinese onderzoekers zijn laaiend enthousiast over het resultaat, maar niet iedereen deelt dat enthousiasme. Dierenrechtenactivisten zijn woedend en noemen het experiment “monsterlijk”.

Embryo’s

Onlangs werd er een Chinese wetenschapper ontslagen door zijn universiteit omdat hij de embryo’s van een tweeling bewerkte om de kinderen resistent te maken tegen hiv. Dat leidde internationaal tot grote ophef en ook de Chinese autoriteiten veroordeelden zijn werk. De wetenschapper zou met de modificatie de Chinese wet hebben overtreden en in strijd met de wetenschappelijke ethiek hebben gehandeld.

In Europa en de VS is dit soort van genetische modificaties verboden. China verbiedt zelf ook het klonen van mensen, maar niet de genetische manipulatie op zich. 

In beeld

Vandaag doken een hele stapel foto’s op van de vijf aapjes: 

AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
REUTERS
REUTERS26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • drup van den broecke

  het is al meermaals bewezen dat resultaten op dieren niet altijd gelijk zijn als testen op het domste wezen ooit: de mens...

 • Line Breemer

  Dierproeven zijn sadistisch en hebben geen meerwaarde voor de menselijke gezondheid.....

 • Rik Coppens

  Mensen die vlees eten moeten niet klagen, jullie zijn even schuldig.

 • Anne Kastelijns

  Je mag het bekijken hoe je wil, dit is barbaars en onmenselijk. Geen enkel leven is het waard op die manier gered te worden. Een dierenleven is evenveel waard dan een mensenleven. Er is maar één probleem, er zijn veel te veel mensen op de aarde en dat gaat ten koste van dieren en de natuur.

 • Nicolaas Van Der Weyden

  Hoe denk je dat medicatie die jullie nemen,getest wordt? Daar ook problemen mee? Ik denk het niet...En aan degene die vinden dat er andere mogelijkheden zijn: welke dan? Ik wacht vol ongeduld op jullie antwoorden!