Cadmiumbesmetting groter dan gedacht in Noorderkempen

UNKNOWN

Een bewoner die ver van een Umicorevestiging woont, heeft evenveel cadmium in z'n urine en bloed zitten als een bewoner die dicht bij de fabriek leeft. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de overheid bij 1.217 inwoners van Lommel, Overpelt, Balen en Mol. Oudere inwoners hebben ook meer cadmium in hun lichaam dan wetenschappelijke normen toelaten. Dat staat in de Concentrakranten. De resultaten van het onderzoek worden vanavond voorgesteld.

In 2006 toonde onderzoek van de K.U.Leuven aan dat inwoners van de Noorderkempen 4 keer zoveel kans op longkanker lopen. Het ging om mensen die in de buurt van een Umicore-vestiging wonen. Het gebied is van oudsher vervuild door cadmium.

Giftig
"Er werd altijd verondersteld dat de cadmiumbelasting lager zou liggen bij bewoners die ver van de fabriek wonen, maar dat is dus niet zo", zeggen wetenschappers. Uit de studie blijkt ook dat bewoners die ver van de site wonen de preventietips minder goed opvolgen. Cadmium behoort tot de groep van zware metalen en is erg giftig. Studies toonden aan dat cadmium nierproblemen, osteoporose en longkanker veroozaakt.

De ministers Crevits en Vanackere zeggen dat ze die preventiemaatregelen nog meer gaan promoten.