Britten maken droogste maanden in 96 jaar mee

UNKNOWN
De eerste zes maanden van dit jaar waren de droogste van de voorbije 96 jaar in Groot-Brittannië. Op veel plaatsen stond het peil van de rivieren in een halve eeuw nooit lager.

Wat een weerkundig jaar maken de Britten mee! Na de koudste winter in meer dan dertig jaar stevent ook de zomer op records af. Het weer lijkt al maanden net iets extremer bij onze overzeese buren dan bij ons. Een hele winter lagen delen van Groot-Brittannië immers onder een dikke sneeuwlaag. En nu is het er al maanden ontzettend droog.

Vooral het noorden van Engeland, delen van Schotland en Wales hebben te maken met een droge periode. In het zuiden blijkt het grondwater een normaal niveau te halen, waardoor Groot-Brittannië voorlopig zeker niet in waternood zal komen. Maar in het noorden van Engeland is de voorbije maanden wel liefst 40 procent minder neerslag gevallen dan gewoonlijk.

Het lage rivierpeil is vooral slecht nieuws voor de vissen in het water. Honderden vissen zijn al om het leven gekomen en specialisten hebben er al duizenden van de uitdroging gered. (gb)