Britten bouwen gigabatterij met vloeibare lucht

Bij afwezigheid van zon of wind kan die energie opnieuw stroom leveren

Opslagtechnologieën op grote schaal zijn cruciaal voor de verdere opmars van hernieuwbare energie.
Highview Power Opslagtechnologieën op grote schaal zijn cruciaal voor de verdere opmars van hernieuwbare energie.
Groot-Brittannië bouwt een enorme batterij op vloeibare lucht om stroom uit wind- en zonne-energie op te slaan. Het project kan 200.000 gezinnen van stroom voorzien op momenten dat er geen zon of wind is.

De Britse regering investeert 10 miljoen pond (11 miljoen euro) in het project bij Manchester. Het bestaat uit een aantal industriële tanks die de overtollige stroomproductie door windturbines of zonnepanelen gebruiken om lucht af te koelen en samen te persen tot vloeistof.

Op momenten waarop er minder zon of wind is, wordt dat proces omgedraaid. De vrijgekomen lucht wordt dan gebruikt om een turbine aan te drijven en zo stroom op te wekken.

Nuluitstoot

De installatie in Trafford is de eerste die dat proces op een commerciële en industriële schaal toepast. Ze kan zo 200.000 gezinnen gedurende vijf uur per dag van stroom voorzien. Het project zal naar schatting tweehonderd jobs scheppen.

“Deze revolutionaire nieuwe Cryobattery-faciliteit zal een belangrijk onderdeel vormen van ons streven naar een netto nuluitstoot”, zegt de Britse Minister van Energie en Duurzame Groei Kwasi Kwarteng. “Daardoor kan het Britse elektriciteitsnet flexibeler worden en creëren we groene banen in Greater Manchester.”

Kwasi Kwarteng, Brits minister van Energie en Duurzame Groei.
REUTERS Kwasi Kwarteng, Brits minister van Energie en Duurzame Groei.

Cruciaal

Opslagtechnologieën op grote schaal zijn cruciaal voor de verdere opmars van hernieuwbare energie. Qua kost kunnen windturbines en zonnepanelen fossiele brandstoffen nu al achter zich laten, maar de stroom die ze produceren is afhankelijk van de weersomstandigheden.

Voor grootschalige systemen werd tot nog toe vooral gebruik gemaakt van het omhoog pompen van water naar stuwmeren. Die techniek is echter alleen mogelijk in bergachtige gebieden. Systemen die met vloeibare lucht werken, zijn veelbelovend omdat ze vrijwel overal toegepast kunnen worden.

Lees ook:

Belgische obligatie brengt meer op als aandeel duurzame energie stijgt (+)

Anuna De Wever (18) en klimaatprof Jean-Pascal van Ypersele (63): “Wat wij tevergeefs voor het klimaat vragen, kan plots wel voor corona” (+)
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jorie Vanderperren

  En voor de prijs onze NH90 helikopters (die na 4 jaar in de prullenmand beland zijn) kan je dus iets maken dat 2 miljoen! burgers voor 5 uur van stroom voorziet ? Dat kan haast niet, hoeveel investeert de privé in dit project?

 • steve forster

  Prachtig idee, denk ook aan het nevenverschijnsel van decompressie van vloeibare lucht. Op die locatie is er enorme afkoeling mogelijk . Daar kan hopelijk ook iets mee gedaan worden!

 • mich lee

  Peter Nols, het is in feite een gigantische batterij. Ze wekt geen stroom op, ze slaat energie op. Dta kan je als particulier al jaren, en velen doen het al. Dta heed een huisbatterij installeren.

 • Peter Nols

  Geniaal en spotgoedkoop. Vrees dat Vlaamse politici dit niet graag ziet komen want deze systemen zouden veel kleinschaliger door particulieren kunnen toegepast worden om off-grid te gaan en zo de tweede belastingbrief oftewel de elektriciteitsrekening te skippen.