Britse journaliste (105) die als eerste berichtte over uitbraak WOII overleden

Clare Hollingworth bij de viering van haar 105de verjaardag in Hongkong op 10 oktober 2016.
REUTERS Clare Hollingworth bij de viering van haar 105de verjaardag in Hongkong op 10 oktober 2016.
Clare Hollingworth kwam in augustus 1939 voor de Britse krant The Daily Telegraph met 'de primeur van de eeuw' op de proppen: ze had gezien hoe het Duitse leger zich aan de grens met Polen in paraatheid bracht voor de start van de Tweede Wereldoorlog. De journaliste is vandaag in Hongkong overleden. Ze werd 105 jaar oud.

"Met droefnis delen we mee dat de beroemde oorlogscorrespondente Clare Hollingworth, na een roemrijke carrière die een eeuw van nieuws omvatte, vanavond is overleden in Hongkong", liet een woordvoerder van de organisatie Celebrating Clare Hollingworth weten op Facebook.

Op 29 augustus 1939 stond Hollingworths primeur op de voorpagina van The Daily Telegraphy: "1000 tanks verzameld aan Poolse grens. Tien divisies staan klaar voor snelle aanval."

Primeur van de eeuw

In augustus 1939 bracht Hollingworth de grootste primeur uit haar carrière: ze was toen een 27-jarige reporter voor de Daily Telegraph en was nog geen week in dienst van de krant.

Hollingworth vertoefde in Polen om er de mensen te helpen die op de vlucht waren voor het Duitse regime, toen ze in dienst werd genomen door de krant om er te berichten over de toenemende spanningen in Europa. Aangezien de grens met Duitsland gesloten was en enkel diplomatieke voortuigen doorliet, leende ze de wagen van een medewerker van het Britse consulaat om naar Duitsland te rijden en te kijken wat er daar gebeurde. Aan de grens zag ze tanks, gepantserde voertuigen en artillerie.

In haar autobiografie schreef Hollingworth dat ze juten schermen langs de kant van de weg zag: "geplaatst om de militaire voertuigen te verbergen, maar ze waaiden om door de wind en ik zag de oorlogsstationering. Ik vermoedde dat het Duitse bewind zich opmaakte voor een aanval op het noorden van Katowice en zijn versterkte omgeving en dit bleek in feite precies hoe ze hun invasie in het zuiden lanceerden".

Hollingworths verhaal werd op dinsdag 29 augustus 1939 gepubliceerd op de voorpagina van The Daily Telegraphy onder de kop: "1000 tanks verzameld aan Poolse grens. Tien divisies staan klaar voor snelle aanval". "Het Duitse militaire apparaat is nu klaar voor onmiddellijke actie", schreef ze verder.

"Ik was niet bang," vertelde ze in 2014 in een interview met de Telegraph vanuit haar bescheiden appartementje in Hongkong. "Ik bracht dit nieuws toen ik heel erg jong was. Ik ging naar daar om te zorgen voor de vluchtelingen, de blinden, de doven en de minderbegaafden. Terwijl ik daar was, begon de oorlog plots".

Hollingworth Family

Officier in de Orde van het Britse Rijk

Na de oorlog berichtte Hollingworth onder andere vanuit Vietnam, Algerije en het Midden-Oosten.

In 1963 bracht ze voor de Britse Guardian een andere belangrijke primeur uit haar carrière, toen ze onthulde dat de Britse spion Kim Philby in feite een dubbelagent was die werkte voor de Russische KGB.

Ze viel tijdens haar carrière meermaals in de prijzen en werd door de Britse koningin Elizabeth II benoemd tot officier in de Orde van het Britse Rijk.  

Hollingworth, die twee keer huwde, woonde de voorbije 40 jaar in Hongkong, nadat ze in de jaren 1970 werkte als correspondent vanuit Peking. Ze was in Hongkong een vaste bezoeker van de Foreign Correspondents' Club (FCC), een club van buitenlandse journalisten, fotografen en andere medewerkers van de media. In oktober vierde ze er nog haar 105de verjaardag.