Bosbranden in Chili zijn “opzettelijk aangestoken”

Volgens de laatste officiële cijfers werden zo'n 700 mensen getroffen en raakten 12 brandweermannen lichtgewond.
EPA Volgens de laatste officiële cijfers werden zo'n 700 mensen getroffen en raakten 12 brandweermannen lichtgewond.
De bosbranden die al twee dagen de toeristische kustplaats Valparaiso in Chili teisteren, zijn "opzettelijk" aangestoken. Dat zeggen de autoriteiten. Zeker 700 mensen in de Chileense stad Valparaíso zijn hun huis kwijtgeraakt, meer dan 245 huizen zijn verwoest door het vuur. Vandaag is ook de Chileense president Sebastian Piñera naar de stad afgereisd.

Nabij Valparaiso hebben bosbranden 150 hectare en 245 huizen geheel of gedeeltelijk verwoest, waarop een onderzoek werd geopend naar de oorzaak. Ter plaatse werken gemeentewerkers en vrijwilligersgroepen momenteel aan het verwijderen van puin en het opvangen van de slachtoffers. "We hebben bewijs, door middel van foto's, video's en gesprekken met buren, dat deze branden in Valparaiso opzettelijk zijn aangestoken", zei de Chileense minister van Landbouw, Antonio Walker.

Ook de burgemeester zei al snel dat de brand wel eens aangestoken kan zijn, net als de Chileense president Sebastian Piñera, die het gebied donderdag bezocht. “Ik vind het erg spijtig dat wat een leuke avond had moeten zijn zo erg is aangetast door deze tragedie”, aldus de president over de bosbrand die de kustplaats op kerstavond trof.

“Alles kwijtgeraakt”

Sommige mensen zijn alles kwijtgeraakt door het vuur. Een 78-jarige vrouw werd op tijd haar huis uitgehaald door haar kleindochter, maar van haar huis bleef niets over. “Ze brachten mij naar het huis van een nichtje. Toen mijn man later kwam zei hij: Schat, we zijn alles kwijtgeraakt. Ik huil al de hele dag om deze grote tragedie.”

De brand brak dinsdag uit op de heuvels van Rocuant en San Roque, en verspreidde zich daarna snel naar huizen van hout en staalplaten. Volgens de laatste officiële cijfers werden zo'n 700 mensen getroffen en raakten 12 brandweermannen lichtgewond.

Valparaiso ligt op zo’n 70 kilometer van hoofdstad Santiago. Het is een van de grootste steden van het land en populair onder toeristen vanwege de felgekleurde huizen.

150 hectare en 245 huizen zijn geheel of gedeeltelijk verwoest.
AFP 150 hectare en 245 huizen zijn geheel of gedeeltelijk verwoest.
AFP
AFP
EPA
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERSReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.