Borstkankermedicijn 'tot duizend keer goedkoper' na toevallige vondst van Nederlandse studente

T Cell lymphocyte with receptors for cancer cell immunotherapy research 3D render
Thinkstock/RV T Cell lymphocyte with receptors for cancer cell immunotherapy research 3D render
Nieuwe kankermedicijnen zijn vaak peperduur - een geneesmiddel kost al snel tienduizenden euro's per jaar. Bij het nieuwe medicijn Z-endoxifen, dat erg veelbelovend is in de strijd tegen borstkanker, zouden die kosten echter kunnen meevallen. Een toevallige ontdekking van een Nederlandse studente kan de productieprijs maar liefst duizend keer goedkoper maken.

Daphne van Scheppingen (29) ging zeven jaar geleden met Z-endoxifen aan de slag. Ze was toen een bachelorstudent aan de University of Technology in Eindhoven en had de opdracht gekregen om de stof op grote schaal te maken. "Ik weet nog dat de verschillende stapjes in het productieproces van endoxifen uitvoerig door andere onderzoekers waren beschreven", vertelt ze aan De Volkskrant. "Die stapjes moesten we zorgvuldig één voor één uitvoeren, zoals het volgen van een ingewikkeld kookrecept. Bij één stapje deden we het anders, en pasten we een andere zuiveringstechniek toe. Ineens bleek onze endoxifen een stuk puurder."

Door die ontdekking werd een hele dure stap in het productieproces overbodig. Haar prof, de Brit Lech-Gustav Milroy,  rekende uit dat hun productiekosten duizend keer lager waren dan de prijs die de commerciële bedrijven tot dan voor het geneesmiddel rekenden. Zeven jaar geleden was dat niet zo opzienbarend omdat de stof niet zoveel toepassingen had, maar nu Z-endoxifen erg veelbelovend blijkt voor mensen met een bepaald type borstkanker, spitst de wetenschappelijke wereld zijn oren. De resultaten van Daphne en Milroy werden nu gepubliceerd in het vakblad Bio-organic & Medicinal Chemistry Letters.

Daphne van Scheppingen
RV Daphne van Scheppingen

Goedkoper?

Momenteel is Z-endoxifen nog niet als medicijn op de markt - dat gebeurt ten vroegste over zes à zeven jaar. Of het tegen dan écht zo veel goedkoper zal zijn als andere kankermedicijnen, valt af te wachten. De productiekosten maken immers niet heel veel uit . "Bij dit soort medicijnen wordt de prijs vooral bepaald door de waarde die we er als maatschappij aan hechten, en dus niet door de productiekosten", aldus Huub Schellekens, biotechnoloog aan de Universiteit Utrecht. Volgens hem tellen de ontwikkelingskosten maar mee voor 1 procent van de totale prijs. "En 1 procent duizend keer goedkoper maken maakt uiteindelijk niet zoveel uit."
63 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joris Thijs

  De simpelelen van geest zijn weer wakker. 1% productiekost = 99% winst? NEE De productiekost is laag, de ontwikkelingskost is hoog. De gemiddelde ontwikkelingstijd is 10-16 jaar voor een medicijn. Dit is een van de redenen waarom de ontwikkeling zo duur is.

 • Jil Heirman

  Het enige wat dat helaas zal opleveren is meer winst voor de bedrijven die het maken. Dit soort voordelen komen uiteindelijk nooit de eindgebruiker toe. Da’s kapitalisme.

 • Koen Van Crombruggen

  Iedereen vergeet de 50 jaar research door duizenden onderzoekers. Finaal maakt men bij het ene medicijn veel winst en bij het andere niets tot zelfs verlies als men niets vindt of het blijkt teveel neveneffecten te hebben. Ik betaal ook veel meer belastingen dan dat ik terugkrijg in voordelen van de staat. Het verschil gaat daar ook naar diegene die meer krijgen dan ze ooit hebben bijgedragen. Zo werkt dat overal. Voeding is ook een basisrecht, is het daarom gratis?

 • paul van de velde

  Als de farmacie voor alles een medicijn zou hebben zou men wel een ziekte ontwikkelen.

 • Cisca Visser

  “De waarde die we er als maatschappij aan hechten” ??? Borstkanker hebben is al erg genoeg. Iedere patiënt die baat heeft bij dit medicijn zou het moeten kunnen krijgen. De medicijnen zijn dankzij de farmacie en de ziektekostenverzekeraars niks meer dan een commerciële handel, omdat er meer belang wordt gehecht aan de winstmarge dan aan het welzijn van de patiënten.

Video