Boer vindt mammoetskelet op akker

AP
James Bristle, een boer uit de Amerikaanse staat Michigan verrichtte samen met een vriend graafwerken op zijn akker, toen ze een bot ontdekten. Hoewel de mannen aanvankelijk dachten dat het om resten van een oude omheining ging, bleken het een bot van een 15.000-jaar oude mammoet te zijn. Later werden onder andere ook een schedel en slagtanden aangetroffen.

De boer contacteerde dinsdag de universiteit. Woensdag kwam een universiteitsprofessor de vondst inspecteren. Toen bleek dat het om een mammoet ging, werden de graafwerken onder toezicht van een team paleontologen donderdag ingezet. Naast het bekken vonden ze ook een schedel en twee slagtanden, meerdere wervels, ribben en schouderbladen.

Daniel Fisher, de wetenschapper die de opgravingen begeleidde, zei vrijdag dat de kans reëel is dat het dier geslacht werd door mensen die het vlees wilden bewaren om het later op te halen. Drie rotsblokken, elk zo groot als een basketbal werden gevonden naast de resten. Deze werden mogelijk gebruikt om het karkas in een vijver te verankeren, zei hij. Volgens Fisher was de mammoet naar schatting zo'n veertig jaar oud toen hij stierf.  

AP

De beenderen zullen schoongemaakt en onderzocht worden door de universiteitsmedewerkers, op zoek naar bewijzen dat het dier gestorven is door menselijk toedoen. Verder onderzoek van de botten zou immers meer duidelijkheid kunnen bieden over de periode waarin de eerste mensen op het Amerikaanse continent zijn gearriveerd: een onderwerp waarover nog veel onenigheid bestaat onder archeologen.

Mammoeten en mastodonten, een andere olifantachtige soort, kwamen veelvuldig voor in Noord-Amerika voor ze 11.700 jaar geleden verdwenen. Tot nu toe werden er in Michigan al 300 resten van mastodonten en 30 mammoeten gevonden. Het is echter uitzonderlijk dat de skeletten zo compleet zijn als hetgene dat in Bristle's akker werd opgegraven.