Bloedmaan en supermaan op 28 september, onheilsprofeten vrezen apocalyps

De bloedmaan van 15 april 2014, gezien vanuit Miami.
GETTY De bloedmaan van 15 april 2014, gezien vanuit Miami.
De volle maan in september wordt tegelijk de lichtste en de donkerste van het jaar. Op 28 september is er immers niet alleen een zogenoemde supermaan te zien, maar ook een totale eclips, gevolgd door een bloedmaan. Het is al de vierde keer dat zoiets gebeurt sinds april vorig jaar, wat volgens sommigen een teken is van de naderende apocalyps.

Op 28 september staat de maan extra dicht bij de aarde, wat leidt tot een zogenoemde supermaan. Omdat ze zo dichtbij is, zal de maan extra fel oplichten. Kort daarna begint ze echter te verdwijnen om uiteindelijk volledig verduisterd te worden door de aarde, die tussen de zon en de maan komt te staan.

Tijdens de eclips zal de maan stilaan een rode kleur krijgen, een gevolg van de kromming van de zonnestralen rond de aarde. Zo'n rode maan wordt ook wel een bloedmaan genoemd.

Het wordt al de vierde bloedmaan sinds april 2014, volgens aanhangers van de zogenoemde 'Bloedmaanprofetie' een voorteken van het einde der tijden. Sommigen zijn er ook van overtuigd dat de bijzondere 'superbloedmaan' zal leiden tot springtij en overstromingen. Ze beweren ook dat de afwijkende getijden voor aardbevingen en vulkaanuitbarstingen zullen zorgen.

Volgens het Britse agentschap voor getijden en zeeniveau zal de vloed misschien iets hoger zijn dan normaal, maar zeker niet een paar centimeter hoger dan de hoogste getijden van de voorbije twintig jaar.

Een rode maan boven Toronto op 8 oktober 2014.
REUTERS Een rode maan boven Toronto op 8 oktober 2014.