Bitcoindelvers hinderen zoektocht naar aliens: "Sterke computerchips niet meer te krijgen"

Wetenschappers op zoek naar buitenaards leven hebben flinke last van de bitcoin en andere virtuele munten. Om signalen uit het heelal op te vangen en te onderzoeken, hebben ze sterke computerchips nodig. Maar die zijn niet meer te krijgen: ze worden opgekocht door mensen die virtueel geld willen 'minen'. Dat zeggen de onderzoekers tegen de BBC.

''We willen de allernieuwste GPU-processoren gebruiken. En we kunnen ze niet meer krijgen. Dat belemmert onze zoektocht naar buitenaards leven, om antwoord te krijgen op de vraag of we alleen zijn. Dit is een nieuw probleem, het speelt pas bij bestellingen van de afgelopen maanden'', zegt wetenschapper Dan Werthimer, grondlegger van het project SETI@home. SETI is een afkorting voor Search for Extra Terrestrial Intelligence (zoektocht naar buitenaardse intelligentie).

Frequenties

Werthimer legt uit waar de processoren voor nodig zijn: ''We willen zo veel mogelijk frequenties bekijken, omdat we niet weten hoe 'aliens' hun boodschap sturen. Daar is veel rekenkracht voor nodig.'' Op sommige plekken draaien honderd aan elkaar gekoppelde GPU's tegelijk. GPU's zijn in de eerste plaats bedoeld voor gamers, maar als ze aan elkaar gekoppeld worden, kunnen ze veel gegevens achter elkaar verwerken. Dat gebeurt bij wetenschappelijk onderzoek, maar ook bij het verwerken van virtuele munten zoals de bitcoin. Daarvoor moeten complexe wiskundige formules worden opgelost. Dat oplossen wordt minen of delven genoemd. Wie de oplossing vindt, krijgt als beloning 12,5 bitcoins. Bij de huidige koers is de waarde meer dan 90.000 euro. Elke tien minuten wordt zo'n bedrag uitgekeerd.
6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jack Vermeire

  Dat ze eens Bitcoin verbannen, tzal rap gedaan zijn... Die miners houden de prijzen veel te hoog van de GPU's, onlangs zijn de prijzen van wat normaal goedkope kaarten moeten zijn de lucht in gegaan, waar stopt dit??

 • Lin Tianhong

  Zoek na buitenaardse? Zonde van geld en tijd, richting verkeer kant. Als alien wilt laat schijnen. Hij komt zelf en laten wereld ook weten.het is al genoeg andere levensvorm naast onze, waarom zoek men na heela. Mensheid is all lange dan 500.000jaar. Door iedere rampen moest men nieuw beginnen ,last ramp was 6000 jaar geleden veeeeel oude beschavingen zijn onder gaan,daarom kan men nog modern onderdelen van machine vinden. Darwen ..... mensen komen van aap?ik geloof nie in.

 • Fred Demey

  heel simpel en zonder processor , we zijn niet alleen en dat zou ook onmogelijk kunnen ,het zou zelfs egoïstisch zijn te denken dat we alleen zijn dus waarom nog processors kopen?

 • Anthony Vandooren

  Er zijn maar een handvol deftige GPU's geschikt voor minen, vooral dan de laatst uitgekomenen vb GTX1080en 1080ti, maar die kun je tot op de dag van vandaag zeer makkelijk online bestellen en daags nadien ontvangen, is wss een regionaal probleem, en tis ook nie zo daze iedere dag een shitload Gpu's bijkopen é... Maw, weer wa nieuws die eiglk geen nieuws is

 • Jurgen Van Den Bergh

  Binnenkort stort die Bitcoin markt als een kaartenhuisje in elkaar, zeker weten. Een markt die zo snel expandeert gaat op een gegeven moment instorten onder de druk van zijn eigen groei.