Bioloog over klimaatverandering: “We moeten bomen planten die bestand zijn tegen hitte”

thinkstock
Onder invloed van de klimaatverandering zullen we in de toekomst andere bomen moeten aanplanten. Dat zegt bioloog Koen Es van Plantentuin Meise. “Gevoelige bomen zoals de beuk zullen terrein verliezen aan soorten die resistenter zijn tegen de droogte.”

Na twee hittegolven en enkele kurkdroge zomermaanden leeft de natuur deze week op met dank aan enkele fikse regenbuien. Toch laat het extreme weer zijn sporen na: heel wat jonge bomen en struiken overleefden de barre strijd met de blakende zon niet. Planten die de droogte wel overleven komen verzwakt uit de strijd.

Weerkundigen voorspellen dat we in de toekomst steeds vaker met dergelijke hete en droge zomers zullen geconfronteerd worden. In die optiek roept Koen Es van de Plantentuin Meise, in een interview met Radio 1 op om grondig na te denken over welke bomen en struiken we straks nog aanplanten met de klimaatverandering in het achterhoofd.
39 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Maarten Fiems

  En natuur en bos kapt alle uitheemse bomen, soms halve bossen... De inheemse kunnen dan opdrogen en hebben we misschien woestijn dicht bij huis hé.

 • De Waen Luc

  70% van alle bomen in Europa zijn zwaar ziek,, niet door "klimaatverandering ( what"s in a name),,maar door onze vervuiling, net zoals onze longen eraan kapot gaan,,,

 • anne heimes

  De vijgenbomen hebben bijna geen regen nodig en geen bemesting en geven schaduw in de zomer en laten de zon binnen in de winter en geven lekkere vruchten .

 • Bert Camps

  Één goede zomer bepaalt ons verder klimaat nog niet. Nog even en we zitten weer in de kletsnatte maanden, waar sta je dan met heel die hypothese? Weerkundige die voorspellen? Laat me niet lachen...

 • Daniel Corstjens

  Palm bomen!