Bijna 200 doden na doortocht cycloon Aila

UNKNOWN

De doortocht van cycloon Aila in het oosten van India en in buurland Bangladesh heeft aan bijna 200 mensen het leven gekost - meer dan dubbel zoveel dan eerst was aangenomen. De regering van de Indiase deelstaat West-Bengalen gaf 69 doden aan.

Reddingswerken
In de getroffen kustgebieden van Bangladesh stierven volgens officiële cijfers 111 mensen. In beide landen zijn ongeveer zes miljoen mensen getroffen door de gevolgen van de tropische depressie. "De reddingswerken zijn volop bezig", zei een woordvoerder van de regering van West-Bengalen. Met helikopters van de Indiase luchtmacht worden levensmiddelen, drinkwater en medicamenten naar het gebied gebracht.

Twaalf tijgers gedood
Het zwaarst getroffen is de regio ten zuidoosten van de miljoenenstad Kolkata (het vroegere Calcutta), waartoe ook het grootste deltagebied ter wereld - de Sundarbans - behoort. Volgens een bericht in The Times of India zijn daar minstens twaalf koningstijgers gedood. In het nationaal park van de Sundarbans leven volgens actuele schattingen nog zo'n 265 van de met uitsterven bedreigde roofdierensoort.

Zware stormen
Orkaan Aila was maandagavond met windsnelheden tot 120 kilometer per uur op de kust ingebeukt. In de regio eisen zware onweders steeds opnieuw dodelijke slachtoffers. In november 2007 kostte de cycloon Sidr het leven van ongeveer 4.000 mensen in Bangladesh. (dpa/gb)

UNKNOWN
UNKNOWN