Beruchte sigaarvormige ruimterots is géén ufo, maar wat dan wel?

Impressie van de grote ruimterots ‘Oumuamua.
afp Impressie van de grote ruimterots ‘Oumuamua.
De opvallende sigaarvormige ruimterots die in 2017 werd ontdekt, is geen ruimteschip van een andere planeet. Dat schrijven onderzoekers in de nieuwste editie van wetenschapsblad Nature Astronomy vandaag. Wat de rots wél is, weten ze nog niet. "We hebben nog nooit zoiets gezien, het is nog altijd een mysterie. De gedachte van een ruimteschip is leuk, maar er zijn veel natuurlijke fenomenen die de rots kunnen verklaren", aldus onderzoeker Matthew Knight.

De roodkleurige rots met de vorm van een sigaar kreeg de naam 'Oumuamua. Dat is Hawaïaans voor 'boodschapper van ver die als eerste aankomt', omdat een telescoop op Hawaï hem als eerste spotte. 'Oumuamua is de eerste ontdekte bezoeker van buiten ons zonnestelsel. Waarschijnlijk zweeft hij al honderden miljoenen jaren door de Melkweg, niet gebonden aan een ster.

Bizar

De ruimterots is zo’n veertig meter breed en vierhonderd meter lang. Dat is opvallend, omdat de asteroïden en kometen in ons zonnestelsel veel minder uitgerekt zijn. Bovendien draait hij snel rond, zoals een fles frisdrank op de grond. Vanwege zijn vreemde uiterlijk en gedrag ontstonden al snel verhalen dat 'Oumuamua niet natuurlijk zou zijn.

Maar de observaties van de wetenschappers komen wel degelijk overeen met een natuurlijke oorsprong voor ‘Oumuamua. Ongezien, dat wel. “We hebben nog nooit zoiets als ‘Oumuamua in ons zonnestelsel gezien. Het blijft eigenlijk nog steeds een mysterie”, aldus een van de onderzoekers aan CNN. “Dit ding is iets raar, moeilijk om te verklaren. Maar dat sluit andere natuurlijke verschijnselen die het zouden kunnen verklaren niet uit.”

Nog meer

De onderzoekers verwachten dat er nog veel meer van zulke rotsen onderweg zijn naar ons zonnestelsel. Ze willen die bestuderen met een nieuwe telescoop in Chili, die over een paar jaar in gebruik moet worden genomen. Zo zullen we binnenkort hopelijk een beter begrip krijgen van hoe ‘gewoon’ - of zeldzaam - de eigenschappen van ‘Oumuamua zijn.

AFP10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Don Tessers

  Al vanaf 1947 wordt de wereld bevolking belazerd over zaken die we niet mogen weten. Alsof al die wetenschappers er wel rijp voor waren en wegens gebrek van hun kennis allerlei geheime onderzoeken deden.

 • Geert Vande Walle

  Als het geen UFO (unidentified flying object) is, en je weet niet WAT het is, dan is dat een UFO

 • Geert Vaelen

  Als het snel ronddraait als een fles op de grond, dan zullen die aliens ofwel goed tegen ronddraaien kunnen en hebben ze geen evenwichtssensor in hun hoofd zitten die hun misselijk maakt na enkele seconden, ofwel is dit gewoon een stuk rots dat door de ruimte zweeft. Het ronddraaien zal dan gekomen zijn door een botsing met iets of ten gevolge van een explosie (planeet die ontplofte).

 • Don Tessers

  Ha ha de vorm is ontstaan door meerdere botsingen met asteroïden schrijft er eentje. Dan was dit ding op den duur door midden gebroken bij een botsing. Het is iets anders waar ze binnen de wetenschap niet aan willen denken, wat dat zet weer een hoop andere zaken op zijn kop.

 • Patrick Verbelen

  Het is een komeet, daar is men achter gekomen door de rood - bruine kleur, deze wordt veroorzaakt door langdurige blootstelling van straling uit de ruimte op ijs en stof, die de buitenkant in een beschermende schil veranderd, waardoor er ook geen staart ontstaat als de komeet voorbij de zon gaat. De vorm is waarschijnlijk ontstaan door meerdere botsingen met asteroïden en kometen.