Ben jij een natuurlijke leider? Je gezicht verklapt het

Heeft het smalle gezicht van Bill Gates mee voor zijn succes gezorgd?
AFP Heeft het smalle gezicht van Bill Gates mee voor zijn succes gezorgd?
Miljardairs en topzakenlui delen over het algemeen bepaalde gezichtskenmerken. Je kan dus bijna onmiddellijk bepalen of iemand een succesvol CEO kan worden of niet.

Onderzoekers van de Warwick University beweren dat we bepaalde gezichtskenmerken associëren met competentie, waardoor mensen die over die gezichtskenmerken beschikken, sneller promotie maken.

Zakenmannen en -vrouwen zien er niet bedreigend uit, maar eerder ambitieus, gedisciplineerd en competent. Zo worden mensen met een dun gezicht, een babyface, een lange neus of ogen die dicht bij elkaar staan, sneller beschouwd als natuurlijke leiders.

Tijdens het onderzoek werden vrijwilligers opgedragen om zakenmensen te kiezen uit een lijst met foto's van mensen die ze niet kenden. Onbewust kozen ze mensen die dezelfde uiterlijke kenmerken hadden als zakenlui als Bill Gates of Yahoo-topvrouw Marissa Mayer.

"Mogelijk worden leiders voor een deel gekozen op basis van hun uiterlijk", verklaren de onderzoekers. "Het is wel belangrijk dat we geen vooroordelen kweken die objectieve beoordelingen in de weg staan", besluit onderzoeker Dr. Eubanks.

Ook een babyface zoals Marissa Mayer is een kenmerk van natuurlijke leiders
EPA Ook een babyface zoals Marissa Mayer is een kenmerk van natuurlijke leiders