Ga naar de mobiele website
^ Top

Bemanningsleden ISS veilig geland op steppe Kazachstan

Drie bemanningsleden van het internationale ruimtestation ISS zijn vanochtend vroeg teruggekeerd op aarde. Hun Sojoezcapsule landde veilig op de steppe van Kazachstan.

De capsule werd even om 01.09 uur Belgische tijd afgekoppeld van het ISS terwijl het station zich ruim 400 km boven Kenia bevond. Aan boord van de capsule waren de Russen Gennadi Padalka en Sergej Revin en de Amerikaan Joe Acaba.

2.000 banen
Padalka, Revin en Acaba waren op 17 mei in het ruimtestation aangekomen en bleven er 123 dagen. De overige twee dagen van hun trip waren voor de heenreis. Het trio heeft 2.000 banen rondom onze planeet getrokken.

Met een totaaltijd, gerealiseerd tijdens vier vluchten, staat Padalka nu als vierde op de ranglijst van mensen die het langst in de ruimte hebben verbleven.

Nog drie
Na het vertrek van de drie zitten nog drie mensen in het ISS. Dat zijn de Amerikaanse Sunita Williams, de Rus Joeri Malentsjenko en de Japanner Akihido Hoshide. In oktober gaan drie nieuwe bemanningsleden de ruimte in.

Sunita Williams nam voorlopig het gezag over de spacemeccano over. Zij is de tweede vrouw die het voor het zeggen heeft in het ruimtestation.

Op 20 oktober moeten drie nieuwe bemanningsleden met de Sojoez TMA-06M naar het ISS vertrekken, zo heeft directeurgeneraal Vladimir Popovkin van het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos gezegd.Meld een bug