Belgische uitvindsters winnen European Inventor Awards

Christine Van Broeckhoven doet onderzoek naar Alzheimer.
BELGA Christine Van Broeckhoven doet onderzoek naar Alzheimer.
Christine Van Broeckhoven en Ann Lambrechts hebben in Boedapest de European Inventor Award voor hun onderzoeksgebieden gekregen. Dat maakte het Europees Octrooibureau bekend. Het bureau reikt de prijs sinds 2006 jaarlijks uit in samenwerking met de Europese Commissie en het land dat op dat moment EU-voorzitter is.

Christine Van Broeckhoven is wetenschapper aan de Universiteit van Antwerpen. Zij kreeg de prijs in de categorie 'Onderzoek' voor haar werk rond de ontwikkeling van diagnose- en behandelingsmethoden voor Alzheimer. Haar methode voor het identificeren van ziektegenen bij Alzheimerpatiënten maakte de weg vrij voor de ontwikkeling van moderne geneesmiddelen en behandelingen.

Categorie 'Industrie'
An Lambrechts werkt bij staaltechnologiegroep Bekaert. Ze eindigde als eerste in de categorie 'Industrie' voor haar staaldraadelementjes die bij beton worden gemengd. Daardoor wordt de buigsterkte en stabiliteit van gewapend beton verbeterd en is de bouwtijd korter. Haar uitvinding wordt onder meer gebruikt in de nieuwe Gotthard-tunnel.

Symbolische prijs
De prijs is louter symbolisch en biedt geen geldsom. De prijs eert "inventieve individuen en teams die een bijdrage leveren aan vooruitgang en welvaart", aldus het Patentbureau.

Belang van octrooien
De voorzitter van het Europees Patentbureau, Benoît Battistelli, onderlijnde ook het belang van octrooien. "De winnaars van de European Inventor Award hebben baat gehad bij het octrooistelsel. Zij hebben niet alleen bijgedragen aan de economische ontwikkeling van hun bedrijven en onderzoeksinstellingen, maar hebben ook geholpen om banen te creëren en om het dagelijks leven van mensen te verbeteren." (belga/adha)