Belgische professor wint "Oscar voor innovatie"

Koen Andries
BELGA Koen Andries
De Belgische professor Koen Andries, die werkt bij Janssen Pharmaceutica, en zijn Franse collega Jerome Guillemont hebben de European Inventor Award gewonnen in de categorie Industrie. De prijs is een belangrijke erkenning van het Europese Octrooibureau; hij wordt beschouwd als de "Oscar" voor innovatie.

Andries ontdekte tien jaar geleden bedaquiline, een antibioticum tegen tuberculose dat vijf keer sterker is dan de traditionele geneesmiddelen. Het medicijn remt de energie van de tbc-bacterie af, waardoor de infectie wordt stilgelegd. Na verloop van tijd sterft de bacterie af. Het middel wordt dus vooral gebruikt als andere antibiotica niet meer helpen, bijvoorbeeld omdat de tbc-bacterie resistent is geworden.

Bedaquiline wordt beschouwd als het beste tbc-medicijn in veertig jaar, waarvoor de Belgische professor en zijn team nu ook op Europees vlak zijn bekroond. "Dit geneesmiddel is een zegen voor de mensheid", aldus de voorzitter van het Europese Octrooibureau. Jaarlijks sterven nog steeds meer dan één miljoen mensen aan tbc. Het is daarmee de op één na dodelijkste besmettingsziekte, na aids. Professor Andries was trouwens ook betrokken bij de ontwikkeling van de succesvolle aidsremmers Intelence en Edurant.

Andere Belgen die de European Inventor Award al wonnen zijn biologe Christine Van Broeckhoven, viroloog Erik De Clercq en Ann Lambrechts van staalbedrijf Bekaert.