Belgische drankenhandelaars roepen op om hervulbare flessen te kopen

'Doe de fles nog eens vol... en nog eens... en nog eens...’

Illustratiebeeld.
Shutterstock Illustratiebeeld.
De Belgische drankenhandelaars willen gezinnen motiveren om dranken in herbruikbare verpakkingen te kopen. Een herbruikbare glazen fles verbruikt immers na drie keer vullen al minder energie dan een eenmalige drankverpakking. De Federatie van Belgische Drankenhandelaars (FEBED) lanceert daarom de sensibiliseringscampagne 'Doe de fles nog eens vol... en nog eens... en nog eens... en nog eens...', die op ‘De dag van de Drankenhandelaar’ op 23 november van start gaat.

De Belgische drankenhandelaars verdeelden in 2018 81,7 procent van alle bieren, waters en frisdranken aan de horeca in herbruikbare verpakkingen. Met de campagne wil FEBED nu ook de consument motiveren om dranken in gewaarborgde verpakkingen - met statiegeld - te kopen. Aan de actie nemen 121 drankenwinkels, verspreid over heel België, deel.

"Na drie keer vullen is het energieverbruik al energie-efficiënter dan wegwerpglas. Dat geldt ook voor PET- en andere verpakkingen, waarbij nog eens extra grondstoffen nodig zijn. Herbruikbare gewaarborgde flessen kunnen in theorie tot 50 keer hervuld worden, maar door de uitval komt dat in de praktijk tot 30 keer", zegt Guy Dewulf, directeur van FEBED. "Het kost ook niets, dus het is een kwestie van attitude. Gezinnen kunnen zonder grote investeringen zo een belangrijke bijdrage aan het milieu leveren.”

Volgens professor Karine Van Doorsselaer, docent Productontwikkeling aan de Faculteit Ontwerpwetenschappen van de Universiteit Antwerpen, moeten we overstappen van een lineaire economie - met afval, vervuiling en uitputting van grondstoffen - naar een circulaire economie. "Het product moet zo lang mogelijk hergebruikt worden, om het dan pas in laatste instantie, wanneer het product niet meer gebruikt kan worden, te recycleren", legt Van Doorsselaer uit. "Er ligt dus een grote verantwoordelijkheid bij de consument in het sluiten van de kringloop.”
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ghijs Elvan

  Glazen flessen zijn helemaal niet milieuvriendelijk, maar deze gedachte wordt ons opgedrongen door de groene lobyïsten die meestal niet weten hoe alles in elkaar steekt. Er is meer CO2 en NOx uitstoot bij productie, gebruik, tranport en nabehandeling van glazen flessen en de plastic bakken waarin deze vervoerd worden. Het enige nadeel van plastic is de natuurvervuiling: plastic deeltjes die in waterlopen en zeeën terecht komen.

 • Daniel Corstjens

  En intussen gooit iedereen zijn plastieken koffie cupjes van zijn senseo massaal de vuilbak in en niemand die daar iets over zegt. Pet word tenminste nog gerecycleerd!

 • Ferdinand Engelbeen

  Het VITO heeft 25 jaar geleden de milieu-impact van hergebruik glas en eenmalige PET flessen bekeken. Waaruit bleek dat hergebruik glas zeker niet beter was dan eenmalige PET flessen. Sindsdien worden ook veel meer PET flessen gerecycleerd. De vracht bij glas bestaat uit 40% glas en 60% product en ook evenveel leeg glas terug, spoelen, dus watervervuiling,... Met PET is het 4% PET en 96% product enkele richting en 7 op 10 met een andere vracht terug. 2x zo veel vrachtwagens onderweg met glas...

 • Gino Denil

  Na die 40 keer kost het veel meer om die glazen fles te recycleren dan bijvoorbeeld een blikje. Los van alle energie die al verbruikt is voor de eerste productie, het zwaardere transport, het reinigen voor hergebruik, meer volume voor de opslag. Dan heb je nog de plastic bakken nodig voor het transport. Die bevatten al meer plastic dan wanneer je die zou gebruiken voor de flessen. Bovendien ontstaat er een schaarste aan zand in de wereld, de grondstof voor glas.

 • Ferdinand Engelbeen

  Willem Piscaer, recycleren van glas kan vrijwel alleen maar met gas, het is niet magnetisch, dus het opwarmen van de oven met elektriciteit is niet zo simpel te realiseren. Verder, om de 700 graden te halen heb je vrijwel evenveel energie nodig als om nieuw glas te fabriceren. Bij plastics is 100-150 graden voldoende en win je de productie-energie en energie-inhoud terug, dat laatste ook bij verbranding in een moderne afvaloven.