Belgische archeologen ontdekken massagraf van duizend jaar in Peru

(Illustratie) De archeologen ontdekten in het graf meer dan tachtig overledenen, skeletten en mummies.
UNKNOWN (Illustratie) De archeologen ontdekten in het graf meer dan tachtig overledenen, skeletten en mummies.
Een team van het Centre de recherches archéologiques (CreA) van de Université libre de Bruxelles (ULB) heeft een uitzonderlijk graf met meer dan tachtig overledenen van verschillende leeftijden blootgelegd in Pachacamac, in Peru. De ontdekking is voorlopig gedateerd omstreeks het jaar 1000, zo meldt CreA vandaag in een persbericht.

Pachacamac, aan de kust van de Stille Zuidzee op enkele kilometers van Lima, is een van de grootste precolumbiaanse sites in Zuid-Amerika. Professor Peter Eeckhout van de ULB doet er al bijna twintig jaar opgravingen.

Offergaven
Tijdens de expeditie 2012 verkende het team ook een necropolis tegenover de tempel van Pachacamac. Daar vonden de onderzoekers een intacte grafkamer van 20 vierkante meter die gespaard is gebleven van plunderaars. Volgens CreA gaat het om de grootste ontdekking ooit op de site.

In het graf lagen meer dan tachtig overledenen, skeletten en mummies, met een groot aantal offergaven, zoals vazen van keramiek, honden en cavia's, juwelen van koper en goudlegeringen.

Laboratorium
Eeckhout en zijn medewerkers trekken nu naar het laboratorium om antwoorden te vinden op de vragen die de ontdekking doet rijzen. Ze vragen zich onder meer af of er kinderen werden geofferd en of de overledenen tegelijk werden begraven of op verschillende tijdstippen.