Belangrijke doorbraak in de strijd tegen kanker

THINKSTOCK
Wetenschappers hebben opnieuw een serieuze stap gedaan in de bestrijding van kanker. Uit onderzoeken en proeven met patiënten blijkt de combinatie van de medicijnen ipilimumab en nivolumab zeer effectief te zijn. Tumoren bleken in meer dan de helft van de onderzochte gevallen niet meer te groeien of zelfs te verschrompelen. Dat bericht het medisch vakblad New England Journal of Medicine.

Professor Roy Herbst, chef-oncoloog van het Yale Cancer Centre in het Amerikaanse New Haven, voorziet dat de medicatie binnen vijf jaar chemotherapie verdringt als de standaardbestrijding van de ziekte. Zijn collega professor Karol Sikora van het medisch instituut van de University of Buckingham in Engeland is voorzichtiger. Hij is bijzonder hoopvol, maar ziet het nieuwe proces als geleidelijk en niet als iets met miraculeuze doorbraken.

Professor John Haanen, hoofd van de divisie medische oncologie bij het Nederlands Instituut Kankeronderzoek Antoni van Leeuwenhoek, spreekt van "indrukwekkende'' uitkomsten. "De kans op overleving is hiermee duidelijk verbeterd. Maar het is geen eenvoudige behandeling, met veel bijwerkingen'', aldus Haanen.

De medicijnen bevorderen de werking van het menselijk immuniteitssysteem. Dat afweersysteem bestrijdt kankercellen die het eerst niet herkende. Bijwerkingen als vermoeidheid, huiduitslag en diarree kunnen voorkomen. De medicijnencocktail wordt elke drie weken per injectie direct in een ader gespoten. De kosten zijn aanzienlijk, ongeveer 200.000 dollar (180.000 euro) op jaarbasis in de Verenigde Staten.

Haanen verwacht dat deze behandeling "ergens volgend jaar'' in Europa op de markt komt, maar verwacht dat de prijs dan "substantieel lager'' zal zijn.

Beide medicijnen zijn ontworpen om het immuunsysteem van de mens te activeren tegen de kanker. Normaal gezien valt dat zelden of nooit het eigen lichaamsweefsel aan, iets waar kankers handig gebruik van maken om te groeien. De medicatie waarvan sprake neemt die 'rem' weg.

De combinatie van ipilimumab en nivolumab blijkt een pak effectiever dan enkel één van beide. Neem je bijvoorbeeld alleen ipilimumab, dan heb je maar 19 procent kans op succes en dat slechts over 2,5 maand. "Voor dergelijke immunotherapieën hebben we nog nooit het aantal gekrompen tumoren boven de 50 procent zien uitkomen", vertelt Dr. James Larkin aan de BBC, die het onderzoek mee leidde. "Dus dat is erg significant. Dit is een behandelwijze van kanker die volgens mij een grote toekomst gaat hebben."

Dit is een behandelwijze van kanker die volgens mij een grote toekomst gaat hebben