Behoort u tot de gezonde elite? Amper vijf procent van de mensen heeft geen kwalen

THINKSTOCK
Slechts 1 op de 20 mensen had helemaal geen gezondheidsproblemen in 2013. Dat blijkt uit een grootschalige studie in het medische tijdschrift The Lancet. Mensen verliezen vandaag bovendien meer jaren van hun leven aan ziekte dan in 1990.

De onderzoekers analyseerden 301 ziekten en kwetsuren, gaande van cariës in de tanden, over acne tot hartziekten en diabetes, in 188 landen. Bovendien namen ze er nog eens 2.300 gezondheidsgevolgen, die voortkomen uit één of meerdere van die aandoeningen, onder de loep. Amper 4,3 procent van de wereldbevolking had in 2013 helemaal geen last van zijn gezondheid, zo blijkt uit een analyse van de Global Burden of Disease Study 2013 in het medische tijdschrift The Lancet. En meer dan een derde (2,3 miljard mensen) heeft meer dan vijf kwalen.

Hoe ouder je bent, hoe meer kans op een haperende gezondheid. In ontwikkelde landen heeft ongeveer 64 procent van de kinderen die jonger zijn dan vijf jaar een gezondheidsprobleem. Ben je ouder dan 80 dan valt er gewoon nauwelijks aan te ontsnappen: 99,97 procent van de mensen heeft dan minstens één kwaal.

Musculoskeletale kwalen en mentale problemen staan voor de helft van het totale gezondheidsverlies in de wereld

Sterke groeiers

Sinds 1990 zijn belangrijkste oorzaken van gezondheidsproblemen amper veranderd. Lagerugpijn, depressie, ijzertekort, nekpijn en gehoorverlies op latere leeftijd blijken ook in 2013 het felst aan het totale aantal gezonde jaren te vreten. Musculoskeletale kwalen (gaande van nekpijn tot artritis) en mentale problemen (al dan niet gerelateerd aan druggebruik) staan voor de helft van het totale gezondheidsverlies in de wereld.

Er zijn bovendien acht chronische ziekten die meer dan 10 procent van de wereldbevolking treffen: tandbederf (2,4 miljard), spanningshoofdpijn (1,6 miljard) en ijzertekort (1,2 miljard) zijn daar de meest voorkomende van. Enkele kwalen zijn de voorbije jaren erg sterk komen opzetten: diabetes (+136%), hoofdpijn door overmatig gebruik van medicatie (+120%), Alzheimer (+92%), en osteoarthritis (+75%).

Ouder? Liever gezonder!

Het onderzoek wijst uit dat we tegenwoordig gemiddeld een derde (31 procent) van ons leven verliezen aan 'zieke jaren'. In 1990 was dat nog maar een vijfde (21 procent). Volgens de auteurs zal het aandeel 'ongezonde' mensen op onze planeet de komende jaren sterk stijgen, als gevolg van de aangroei van de wereldbevolking en de vergrijzing.

Daar komt nog eens bij dat het sterftecijfer sneller daalt dan de cijfers van niet-dodelijke ziekten en kwetsuren. Anders gezegd: we leven dan wel langer, we worden er niet gezonder op. Het geeft volgens de auteurs te denken over de medische focus op de sterftecijfers, terwijl we ons "beter zouden richten op het gezondheidsverlies dat voortvloeit uit veel voorkomende aandoeningen". Lees: zorg er niet alleen voor dat mensen oud worden, maar zorg vooral dat ze gezond blijven.