Baanbrekend: dagelijkse pil beschermt mannen tegen hiv

Een dagelijkse pil om hiv te voorkomen: testen bewijzen dat het mogelijk is.
THINKSTOCK Een dagelijkse pil om hiv te voorkomen: testen bewijzen dat het mogelijk is.
Britse wetenschappers hebben een baanbrekende dagelijkse pil ontwikkeld die mannen beschermt tegen hiv. Klinische proeven bleken zo succesvol dat nu ook de controlegroep de pil al zal toegediend krijgen. Dat meldt The Times. De onderzoekers vragen intussen aan de National Health Service, de Britse openbare gezondheidsdienst, een manier uit te dokteren om het middel op grote schaal beschikbaar te stellen.

Artsen noemen het de belangrijkste ontwikkeling in de preventie van hiv in jaren. Indien het medicijn vrij verkrijgbaar zou zijn, zouden tienduizenden homoseksuele mannen en andere risicopersonen beschermd kunnen worden tegen het virus.

De pil bevat hetzelfde antiretrovirale middel dat gebruikt wordt om het virus onder controle te houden bij mensen die al hiv-positief zijn. Studies toonden aan dat het bij regelmatige inname kan voorkomen dat het virus zich snel in het lichaam verspreidt, waardoor het immuunsysteem het kan aanvallen nog voor het de controle neemt.

Controlegroep

Eerder onderzoek in de VS wees uit dat de techniek tot 90 procent effectief is, maar dat velen de pillen vergeten in te nemen. Aan het proefproject van University College in Londen namen 545 homoseksuele mannen deel die geregeld onbeschermde anale seks hadden. De eerste resultaten waren zo duidelijk dat nu ook de controlegroep de pil zal toegediend krijgen.

Voorlopige resultaten zijn nog niet vrijgegeven, maar volgens de onderzoekers gaat het om een "gigantische stap in de goede richting". De National Health Service zal nu bekijken wie het medicijn, dat ongeveer 9.000 pond per jaar kost (11.300 euro), moet krijgen en of een financiële tegemoetkoming wenselijk is.

Eerder onderzoek in de VS wees uit dat de techniek tot 90 procent effectief is, maar dat velen de pillen vergeten in te nemen