B-Fast helpt Roemeense stad te beschermen tegen water

UNKNOWN
Het Belgische B-Fastteam is gisterenavond aangekomen in de stad Galati, in het oosten van Roemenië, en probeert, samen met de lokale hulpdiensten, nu te voorkomen dat de stad en een industriezone onder water lopen. "We proberen met man en macht te verhinderen dat 18.000 mensen hun huis zouden moeten ontvluchten", zegt François Smets, leider van het team.

De Belgen zijn als eerste buitenlanders ter plaatse gekomen om de Roemenen te helpen in de strijd tegen de overstromingen die het land teisteren. De teamleden, acht man van de Civiele Bescherming en één persoon van Volksgezondheid, zijn begonnen met de ontplooiing van hun materiaal, onder meer pompen en een waterzuiveringsstation. Bedoeling is dat de lokale hulpdiensten het materiaal leren gebruiken, om het daarna over te nemen van onze landgenoten.

Momenteel sijpelt er water in de stad Galati en in de industriezone. Er wordt met man en macht gewerkt om overstromingen te voorkomen. De Belgen zullen zeker nog tot morgenavond helpen met de werkzaamheden. Normaal keren ze vrijdag terug naar huis. Onze landgenoten hebben vijf generatoren, elf pompen, een waterzuiveringsstation en 5.000 jerrycans mee. (belga/gb)