Astronauten leggen kabels aan het ISS

AFP
Bij een meer dan zes uur durende ruimtewandeling hebben twee Amerikaanse astronauten belangrijke montagewerkzaamheden aan het Internationaal ruimtestation ISS verricht. Circa 400 kilometer boven de Aarde legden de Amerikanen Barry Wilmore en Terry Virts meer dan 100 meter kabel. "Ik breid mijn cv uit", luidde de commentaar van "elektricien" Virts zaterdag. Op de buitenpost van de mensheid werken momenteel drie Russen, twee Amerikanen en een Italiaanse.

Voor Wilmore was het al zijn tweede uitstap. Het leggen van de kabel dient ertoe om het ISS voor te bereiden op nieuwe ruimteschepen: de aankoppelingsplaatsen moeten voor geplande Amerikaanse capsules als de Dragon V2 veranderd worden. De vrachtschepen zullen vanaf 2017 naar het ruimtestation vliegen. Momenteel zijn de Verenigde Staten aangewezen op Russische Sojoezcapsules.

Wilmore en Virts moeten in totaal meer dan 230 meter kabel naast stekkers en adapters monteren. Daartoe is woensdag een nieuwe ruimtewandeling van de beide astronauten gepland.