Astronauten beginnen aan ongeplande ruimtewandeling

NASA
Twee astronauten van het Internationaal Ruimtestation ISS zijn aan een vooraf niet geplande ruimtewandeling begonnen, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA meegedeeld.

De Amerikanen Peggy Whitson en Jack Fischer schakelden om 13.20 uur Belgische tijd over op de interne systemen van hun ruimtepak, als start van een ruimtewandeling van 2,5 uur.

Uitgevallen
Het duo moet een data-relay box (MDM) vervangen die zaterdag om een nog onbekende oorzaak is uitgevallen. De bemanning is nooit in gevaar gekomen, beklemtoont de NASA.

Het gaat om een opgewaardeerde MDM die op 30 maart door Whitson en haar collega Shane Kimbrough op het SO segment van het gebinte van het ISS is geplaatst. Daar bevinden zich twee dergelijke boxen, die Amerikaanse systemen aan de buitenkant van het ISS, zoals de zonnepanelen, koelingsleidingen, radiatoren en andere uitrusting, controleren.

Reserve
Na het uitvallen van de opgewaardeerde MDM schakelde de spacemeccano over op de reserve. Maar de NASA wil zo snel mogelijk weer zo een MDM op overschot hebben, zodat de vluchtleiding besliste een extra ruimtewandeling in te lassen.

Whitson heeft zondag binnen het ISS een nieuwe MDM geassembleerd en getest. Het ding is 27 op 38 op 42 centimeter groot en weegt 23 kilo.

Een en ander heeft voor een niet nader gespecifieerd uitstel gezorgd voor de voor vandaag geplande tweede fase van het uitzetten van nanosatellieten in het kader van het QB50-project, geleid door het Von Karman Instituut in Sint-Genesius-Rode en een wereldprimeur inzake nanosatellieten. Van woensdag tot vrijdag zijn al elf van de 38 naar het ISS aangevoerde cubesats voor dit project uitgezet.