Ga naar de mobiele website
^ Top

Astronaut deed tijdens solovlucht in 1963 opzienbarende ontdekking die hij 40 jaar geheimhield

Discovery Channel
NASA-astronaut Gordon Cooper heeft 40 jaar lang een geheim bewaard dat hij ontdekte tijdens een solovlucht rond de aarde in de jaren 60. Toen hij naar buiten keek, merkte hij een eigenaardigheid op in het Caraïbische gebied en die heeft nu een ware schattenjacht op gang gebracht.

Het was in mei 1963 dat Cooper op missie vertrok. Het zou de laatste keer zijn dat een Amerikaanse astronaut helemaal alleen in een baan rond de aarde werd gebracht. Cooper moest tijdens zijn vlucht elf wetenschappelijke experimenten uitvoeren. En het was tijdens zijn 22 omwentelingen aan boord van de Mercury-Atlas 9 dat hij een vreemde ontdekking deed. (lees hieronder verder)

Astronaut Gordon Cooper.
ap Astronaut Gordon Cooper.
rv

Het was de periode van de Cubaanse raketcrisis en het land had de wereld enkele maanden ervoor op de rand gebracht van een nucleaire oorlog. Cooper had daarom speciaal materiaal aan boord waarmee hij vanop grote hoogte clandestiene nucleaire installaties kon detecteren over de hele wereld.

Donkere vlekken
Toen hij inzoomde op het zuiden van het Caraïbische gebied, zag hij plots donkere vlekken in het ondiepe water. Het konden geen nucleaire silo's zijn, daarvoor hadden ze niet de juiste vorm. Toen hij ze beter bestudeerde, begon hij te vermoeden dat het scheepswrakken waren. In totaal detecteerde hij er zo'n honderd. Hij fotografeerde ze en noteerde de coördinaten. En hij dacht dat de verloren vloot van Christopher Columbus er wel eens bij zou kunnen zijn. (lees hieronder verder)

rv
rv

Terug op aarde ging hij de coördinaten vergelijken met eerder gedane research en werkte hij in het geheim aan een kaart waarvan hij geloofde dat ze de weg leidde naar miljarden euro's aan onderwaterschatten. Daar was hij decennialang mee bezig.

Dood
En het is die kaart die nu een ware schattenjacht op gang heeft gebracht in het Caraïbische gebied, zo blijkt uit een nieuwe documentaire die vanaf deze week wordt uitgezonden op Discovery Channel in de Verenigde Staten. Cooper liet de kaart na zijn dood in 2004 achter aan zijn kameraad Darrell Miklos. "Ik denk dat hij wist dat zijn einde naderde", vertelt die. "Hij gaf me alle informatie die hij al had verzameld en liet me beloven dat ik zijn onderzoek zou afwerken als hij er niet meer was."

Darrell Miklos aan zijn onderzoekstafel.
Discovery Channel Darrell Miklos aan zijn onderzoekstafel.

Miklos nam dat ter harte om zijn vriend en mentor te eren. En om de verloren gegane schatten op de bodem van de zee te vinden. Hij stelde een team van archeologen en onderzoekers samen en ging op jacht. En daarbij wilde hij de dikke vissen als eerste boven halen.

Waarde
"Gordon duidde plaatsen aan die speciale aandacht verdienden omdat hij vermoedde dat er schepen waren vergaan met een erg grote lading aan boord", gaat Miklos verder. "Daar focussen we dan ook als eerste op. Want als we die vinden, zullen we meteen ieders aandacht hebben. We vermoeden ook dat we dingen zullen vinden die een grote historische waarde hebben."

Discovery Channel

Miklos weet waar hij mee bezig is. Hij komt uit een familie van schattenzoekers, die al talloze missies tot een succesvol einde bracht in de jaren zestig en zeventig. Het was via zijn vader dat hij Cooper leerde kennen. De man ging onder meer op zoek naar gebruikte lanceerraketten van het Apollo Programma van de NASA en hij nam zijn zoon in 1978 mee naar een tv-show waar de astronaut ook te gast was. Cooper en Miklos ontmoetten elkaar achter de schermen en dat was het begin van een lange en diepe vriendschap.

Schatten
"Van het midden van de jaren negentig tot zijn dood praatten we regelmatig over schatten, maar het was pas in 2002 dat hij me over zijn geheime onderzoek vertelde", aldus Miklos. "Ik ben de enige die de documenten gekregen heeft. In 2014 heb ik Gemini Marine Exploration opgericht, met als doel het lokaliseren en ophalen van artefacten uit gezonken schepen. En momenteel zijn we bezig met enkele veelbelovende projecten in de Caraïben."

'Cooper's Treasure' wordt eerst uitgezonden op Discovery Channel in de Verenigde Staten, maar zal daarna ook op andere plaatsen ter wereld te zien zijn.

*NEW* COOPER'S TREASURE | Tuesday 25th April on Discovery

COOPER'S TREASURE is a new documentary series that tells the incredible story of a legendary astronaut and the secret treasure map he began from space. In the 1960s, Gordon Cooper was one of NASA's original space pioneers, breaking the record for the longest space flight while completing a 122 hour mission.
15 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Cataleya Vermeire

  Nieuwe Indiana Jones-film op komst? Of is het Alan Quatermain die na King Solomon's Mines de Sancta Maria gaat vinden?

 • A A

  Indigo-- Google is je beste vriend

 • Indigo --

  A A kent dus het grote geheim van de NASA dat niemand wist....ehhj

 • Gregory Maurisse

  En het zilverfondsschat? Hebben ze die al terug gevonden?

 • Gaat Jenietaan

  Nu ge toch over verloren schatten bezig zijt. Hoe staat het met die nazitrein in Polen .

Meld een bug