Asteroïde scheerde deze ochtend rakelings langs de aarde

Een impressie, verspreid door NASA, van asteroïde 2012 TC4 die langs de aarde passeert.
epa Een impressie, verspreid door NASA, van asteroïde 2012 TC4 die langs de aarde passeert.
Vanmorgen is een kleine asteroïde rakelings langs de aarde gescheerd. Er was geen reden tot bezorgdheid, maar wel belangrijk nieuws voor de wetenschap. Ruimtevaartorganisatie NASA gebruikte de doortocht van 2012 TC4 om het waarschuwingssysteem voor naderende ruimteobjecten te testen. Dat gebeurde nooit eerder met een echte asteroïde.

De asteroïde ter grootte van een huis - 15 tot 30 meter - bereikte rond 7.40 uur het dichtste punt bij de aarde. Hij bevond zich op dat moment op zo'n 43.800 kilometer boven Antarctica. Een risico dat hij de aarde vandaag zou raken, was er niet.

Het object werd op 5 oktober 2012 door een observatorium op Hawaï ontdekt. Het passeerde de aarde toen op 100.000 kilometer. Sindsdien is het niet meer gezien. In oktober 2079 zou dezelfde asteroïde ons wél kunnen treffen, al bedraagt de waarschijnlijkheid volgens de huidige berekeningen amper 1 op 2.645. 

Hoe dan ook leverde deze doortocht belangrijke informatie op. Zo hebben wetenschappers het waarschuwingssysteem voor naderende ruimteobjecten getest. Ze onderzoeken zo hoe we op aarde op een reële bedreiging kunnen reageren.

Amateur-astronomen die vroeg zijn opgestaan, hadden echter pech. Omdat de asteroïde zich snel voortbewoog en niet veel licht weerkaatste, hadden zij weinig kans om hem te spotten.
5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jan Doedel

  Weer geen echte beelden. Er zit daar alleen maar water in "space" .

 • raf janssens

  @ patrick .nee hoeft niet te zijn .als ze de eerste keer van opmerking de baan kenden en bij het nu passeren dan kan berekend worden hoeveel hij elke keer opschuift en dan kan er gekeken worden of hij de aarde zou raken.maar er zijn zoveel factoren die mee spelen want hij kan de baan van de aarde al wel 20 keer gepasseerd zijn maar dat de aarde op dat ogenblik niet daar was

 • SABINE VAN DE KERKHOVE

  Denk dat het geen objecten zijn, maar eerder raketten zijn die ze aan het oefenen zijn.

 • Gerard Braeckmans

  Ik ben om 8 uur gaan kijken, te laat dus.

 • Patrick Pelgrims

  Dus volgende omwenteling is het raak ?