Asteroïde passeert volgende week rakelings langs Aarde, maar over een paar jaar zou ze ons ook kunnen raken

NASA
Volgens wetenschappelijke berekeningen zal er volgende week een asteroïde rakelings langs de Aarde scheren. Ze zal ons tot op nauwelijks 44.000 kilometer naderen en dat is op een zucht van de baan waarin telecomsatellieten draaien.

Het gaat om planetoïde 2012 TC4, die op 5 oktober 2012 door een observatorium op Hawaï werd ontdekt. Ze passeerde de aarde toen op 100.000 kilometer. Sindsdien is ze niet meer gezien, omdat ze te klein en te ver weg was om te volgen. (lees hieronder verder)

ESA

Het ruimteobject zal op 12 oktober om 07.41 uur het dichtste langs ons scheren en heeft de grootte van een huis (15 tot 30 meter). Het nadert tot op een afstand die een achtste is van de afstand tussen de Aarde en de maan. Volgens Detlef Koschny van Europees Ruimtevaartbureau ESA is er voor alle duidelijkheid geen enkel risico dat het de aarde zal raken.

Bedreiging
Volgens het ESA en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA biedt de scheervlucht wel een "excellente mogelijkheid om de internationale capaciteiten voor het herkennen en het volgen van objecten in de buurt van de Aarde te testen en onze capaciteiten te onderzoeken hoe wij samen op een reële bedreiging kunnen reageren". Het systeem voor 'planetaire verdediging' bestaat uit een netwerk van observatoria en wetenschappers. (lees hieronder verder)

NASA

In oktober 2079 kan dezelfde asteroïde ons wél treffen, al bedraagt volgens de huidige berekeningen de waarschijnlijkheid amper 1 op 2.645. Ter vergelijking: de asteroïde is maar een beetje groter dan de ruimterots die onze Aarde raakte in februari 2013 vlakbij Chelyabinsk in Rusland. Die was 20 meter breed en had dezelfde energie van 30 atoombommen, van het type dat Hiroshima raakte.

Schokgolf
Die creëerde een schokgolf die mensen in de buurt van hun benen blies en de ruiten van duizenden gebouwen vernielde. Er raakten in totaal 1.200 mensen gewond, de meeste door rondvliegend glas en puin. Maar ook door brandwonden, want de gigantische vuurbol gloeide tot 30 keer helderder dan de zon, tot hij op 45 kilometer boven het aardoppervlak uit elkaar begon te vallen.

Meteor Hits Russia, With Debris Blanketing Siberia: Fire in the Russian Sky | The New York Times

TimesCast: The Times's Ellen Barry and Richard P. Binzel, a Massachusetts Institute of Technology professor, discuss the explosive event over western Siberia on Friday. Related article: http://nyti.ms/Vk0rUu Subscribe on YouTube: http://bit.ly/U8Ys7n Watch more videos at: http://nytimes.com/video --------------------------------------------------------------- Want more from The New York Times?
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ed Sullivan

  Enkele tientallen inslagen op heel onze planeet op een paar honderdduizend jaar maar tegenwoordig bijna elke maand zogezegd prijs. Bangmakerij noemt dat

 • Gerd Peeters

  De mensen angst aanjagen, dat kunnen ze goed.

 • Jurgen Van Den Bergh

  15-30 meter lijkt niet zo groot en zal ook geen cataclysmische gevolgen hebben. Maar je moet eens een bezoekje brengen aan de Barringer crater iets ten zuid-oosten van de Grand Canyon. Die meteoriet was amper 10 meter groot en sloeg in met een snelheid van 18.000km/hr. Je moet eens zien wat een gat die geslagen heeft. Nog maar te zwijgen over de energie die vrijkomt bij zo'n impact.

 • Hendrik Somers

  Beste Bryan, De catastrofale gevolgen ontstaan dan in het wijzigen van de natuurlijke baan van deze asteroïde, waarbij men gokt op positief gevolg. Een ander mogelijk gevolg, en dewelke vele malen groter is, is dat de asteroïde gaat groeien in massa, met andere asteroïden gaat samenkoeken, of van snelheid veranderen. Met alle mogelijke catastrofale gevolgen vandien dus... Zolang ze geen gevaar betekent, lees in huidige baan, hoeft men zeker niet in te grijpen.

 • Sonia Haelterman

  ooit zal het eens raak zijn!