Ariane-5-Raket brengt twee satellieten in de ruimte

AFP
Een Ariane-5 met twee satellieten aan boord is gisterenavond om 17.00 uur plaatselijke tijd (22.00 uur Belgische tijd) succesvol gelanceerd vanop de Europese ruimtevaartbasis Kourou in Frans-Guyana. Een half uur later bracht de raket de communicatiesatellieten Thor-7 en Sicral-2 in een baan om de aarde.

De lancering van de draagraket moest normaal gezien al vrijdag gebeuren, maar wegens een technisch probleem is de start uiteindelijk met twee dagen uitgesteld. Het ging om de eerste lancering van een Ariane-5-raket dit jaar.

De nuttige lading van de 222ste Ariane bestond uit de Scandinavische Thor-7 satelliet en de Italiaans-Franse militaire communicatiesatelliet Sicral-2. Ze zijn samen met de adapter in de nok van de meer dan vijftig meter hoge raket goed voor 9,85 ton.

Volgens Arianespace werden de satellieten een half uur na de lancering in een juiste baan om de aarde gebracht. De 78ste Ariane-5 had op dat moment al 13.000 kilometer afgelegd. De snelheid in de ruimte bedroeg ongeveer acht kilometer per seconde.

De satellieten werden zowat 2.500 kilometer boven de aarde afgezet, ter hoogte van de oostkust van Afrika.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels