Ariane 5 brengt satellieten in baan rond aarde

De lancering van de Ariane-5 met de satellieten aan boord.
AFP De lancering van de Ariane-5 met de satellieten aan boord.
Na een uitstel van 45 dagen is gisterenmorgen vanop de Europese lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana om 23.51 uur een Ariane-5-draagraket gelanceerd, die twee telecommunicatiesatellieten in een baan rond de aarde heeft gebracht. Dat heeft het Europese lanceerbedrijf Arianespace gemeld.

De Ariane 5 ECA maakte zichzelf 28 minuten na de lancering los van de Braziliaanse militaire en civiele satelliet SGDC, die breedbandinternettoegang in Brazilië moet aanbieden en tegelijkertijd de communicatie voor de overheid en het leger in het land moet verzekeren. Acht minuten later werd ook de Zuid-Koreaanse telecomsatelliet KOREASAT-7 in een baan rond de aarde gebracht, die communicatiediensten aanbiedt in Zuid-Korea, Zuidoost-Azië en India.

Sociale onrust
De lancering was oorspronkelijk voorzien voor 21 maart, maar door de sociale onrust in het Franse overzeese gebied was de lanceerbasis een maand lang geblokkeerd. De inwoners manifesteerden tegen de economische problemen in het land en de criminaliteit, en eisten betere gezondheidszorg. De Franse regering bereikte uiteindelijk een akkoord met de manifestanten en beloofden een investering van meer dan 3 miljard euro.

De basis werd om 22 april weer vrijgegeven, waardoor de activiteiten voor de voorbereidingen van de lancering konden hernomen worden. Volgens topman van Arianespace Stéphane Israël kostte de blokkering de raketbouwer en zijn partners tot 500.000 euro per dag.