Archeologische site rond Antwerpse kathedraal wordt beschermd

BELGA
De archeologische zone Nieuwerck aan de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen krijgt een voorlopig beschermd statuut, in afwachting van een procedure ten gronde die tot een volwaardige bescherming moet leiden. Dat laat Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) vandaag weten. De site valt zowat samen met de huidige binnentuin van de kathedraal en bevat restanten van een in de 16de eeuw geplande uitbreiding van het monumentale kerkgebouw die nooit volledig gerealiseerd raakte.

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, de hoofdkerk van het bisdom Antwerpen, werd gebouwd tussen 1352 en 1521 en is de grootste gotische kerk van de Nederlanden. Toch besloot men toen het gebouw bijna voltooid was al om er een nog groter complex van te maken. Dat "Nieuwerck" werd in 1520 ontworpen en zou onder meer een enorm koor met dubbele kooromgang, een onderaardse kapel en negen straalkapellen gaan bevatten.

Keizer Karel kwam nog persoonlijk de eerste steen van de uitbreiding leggen, maar na een verwoestende brand in 1533 werden de werken noodgedwongen tijdelijk stilgelegd, aangezien alle middelen moesten ingezet worden om de bestaande kathedraal te herstellen. Enkele jaren later werd "Nieuwerck" definitief opgeborgen.

Uiterst waardevol
In de ondergrond van de huidige kathedraaltuin zijn volgens het kabinet van minister Bourgeois nog heel wat sporen aanwezig van het uitbreidingsproject. De site is daarom van grote wetenschappelijke en cultuurhistorische waarde, klinkt het. De bescherming komt er dan ook voornamelijk met het oog op verder toekomstig onderzoek.