Ga naar de mobiele website
^ Top

Archeologen ontdekken in dolmen mysterieuze inscripties die alleen 's nachts zichtbaar worden

thinkstock
Britse wetenschappers hebben een opmerkelijke ontdekking gedaan op een grote, eeuwenoude steen uit Hendraburnick Down, in het uiterste zuidwesten van Groot-Brittannië. Ze bleken inscripties te bevatten die alleen zichtbaar werden als het donker was. Volgens de onderzoekers zouden ze deel hebben uitgemaakt van heidense rituelen die duizenden jaren geleden werden uitgevoerd op de site.

Het was het team van dokter Andy Jones van de Cornwall Archaeological Unit die de 105 inscripties vond op een bijlvormige rots. Die zou dateren van het neolithicum, 6.000 tot 4.000 jaar geleden.

De steen zou deel uitgemaakt hebben van een ritueel waarbij kwarts gebroken werd, zo staat te lezen in een rapport in het tijdschrift Time and Mind. "Tijdens ons onderzoek ontdekten we dat de inscripties veel uitgebreider waren dan we dachten. En dat ze het beste zichtbaar waren als de zon laag in het zuidoosten stond of 's nachts", aldus Jones.

De steen in Hendraburnick Down.
rv De steen in Hendraburnick Down.

Duisternis werd in oude culturen vaak geassocieerd met het bovennatuurlijke en een verscherping van de zintuigen. "Als twee stukken kwarts tegen elkaar worden geslagen, ontstaat er korte tijd een gloed", aldus Jones. "We vonden fragmenten van kwarts op de site en het kan gebruikt zijn als onderdeel van een nachtelijke activiteit, waarbij de lichtgevende kwaliteiten van de steen werden aangewend om de verborgen kunst op de rots te onthullen. Na het ritueel bleven de stukken op de grond glinsteren in het maanlicht en ze zullen zo nog bijgedragen hebben aan het aura van de site."

Ontcijferen
Wat de inscripties precies betekenen, hebben de wetenschappers nog niet kunnen ontcijferen. "Maar we zijn er zeker van dat ze ook op andere plaatsen gevonden kunnen worden", zegt hij nog.

Andy Jones
Meer over2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Lydia Appelmans

    Intrigerend...

  • 777 777

    Misschien de stand van de sterren? 4000 tot 6000 jaren geleden zag het heelal er anders uit. Misschien komt dit tafereel ooit nog eens terug?

Meld een bug