Archeologen leggen nieuw fresco in Pompeii bloot

EPA
Archeologen hebben in Pompeii een nieuw fresco blootgelegd, en meteen een “scène vol sensualiteit”, aldus de opgravingssite vandaag. Het fresco beeldt een scène uit de Griekse mythologie uit, waarin de god Zeus in de gedaante van een zwaan de koningsdochter Leda verleidt en zwanger maakt. 

De mythe van Zeus en Leda was in de antieke stad die in 79 na Christus onder de as van de vulkaan Vesuvius werd bedolven, erg populair. Afbeeldingen die naar de mythe verwijzen, werden in verschillende huizen teruggevonden. De pas ontdekte schildering toont een naakte Leda met een zwaan op de schoot. Het fresco werd gevonden in de slaapkamer van een huis aan de Via del Vesuvio.

"De buitengewone ontdekkingen duren voort", zo schreef de baas van het archeologiepark, Massimo Osanna, op Instagram. In de loop van dit jaar vonden in Pompeii al verschillende belangrijke vondsten plaats. Naast stoffelijke resten van mensen bijvoorbeeld ook overblijfselen van paarden. Inscripties geven ook aan dat de vulkaan nabij Napels twee maanden later is uitgebarsten dan tot nu toe aangenomen. 

Pompeii is een van de beroemdste archeologische vindplaatsen ter wereld en behoort tot de meest bezochte bezienswaardigheden van Italië.

EPA
EPA5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Filip Catz

  Enorm goed bewaard fresco blijkbaar.

 • Christiaan Goethals

  Archeologen zijn ook wetenschappers en wetenschappers worden door velen niet gesmaakt op deze fora. Nochtans is geschiedenis een zeer mooie materie.

 • Don Tessers

  Een hele bijzondere afbeelding van Zeus en leda. Ik hoop dat ze de hele muur of meerdere muren kunnen vrijleggen.

 • jos beverke

  Als je dat vergelijkt met sommige brol dat je tegenwoordig op tentoonstellingen vindt ,dan vraag je wel eens af wat 2000 jaarbeschaving teweeggebracht heeft!

 • roger moenssens

  Proficiat! Er is, met veel minder geld en vooral belangrijker, meer te vinden over ons verleden dan in de ruimte