Archeologen denken verloren stad van mythische koning David uit Bijbel gevonden te hebben

Getty/RV
Archeologen hebben vlakbij het Hebrongebergte de resten blootgelegd van een gebouw waarvan ze denken dat het ooit deel uitmaakte van de verloren stad van koning David uit de Bijbel. Historici debatteren er al langer over of Bijbelse figuren zoals koning David of koning Solomon ooit echt bestonden. De onderzoekers zien hun ontdekking als het bewijs dat de Bijbel accuraat is.

Een van de leiders van de opgraving is professor Avraham Faust van de universiteit van Bar-Ilan in Israël. Hij publiceerde zijn bevindingen samen met zijn collega Yair Sapir in het wetenschappelijk tijdschrift Radiocarbon.

Herdersjongen

Volgens de Bijbel zou koning David – de herdersjongen die de reus Goliath versloeg – een van de voorvaderen geweest zijn van Jezus en moet hij geleefd hebben rond 1.000 voor Christus. Koolstofdatering van de funderingen en de vloeren zou volgens Faust bevestigen dat het gebouw effectief uit die tijd stamt. Volgens hem kan het deel uitgemaakt hebben van de stad Eglon, een van de vijf steden die volgens de Bijbel tegen de Israëlieten vochten, voor ze veroverd werden. (lees hieronder verder)

Professor Avraham Faust.
Getty/RV Professor Avraham Faust.

Volgens Faust gaat het om indirect bewijs: er werden geen artefacten gevonden met de namen van koning David of koning Solomon op, maar wel aanwijzingen van een maatschappelijke transformatie die overeenstemt met de verandering van Kanaänitische naar joodse cultuur. “Die vond plaats in de periode dat het koninkrijk van David aan een expansie begon in de regio en het is duidelijk dat dit gebouw deel uitmaakte van deze periode zoals ze in de Bijbel beschreven wordt”, zegt hij.

Binnenplaats

Het gebouw is bijna compleet bewaard en bestond uit een grote binnenplaats met kamers aan drie kanten. “We hebben honderden artefacten opgegraven”, aldus de professor. “Onder meer heel wat keramiek, een weefgetouw, metalen voorwerpen, resten van planten en pijlpunten. Dat laatste kan bewijs zijn van de strijd tijdens de verovering van de site door de Assyriërs.”

Dat de Bijbel historisch accuraat is, wordt door heel wat wetenschappers in twijfel getrokken. Voor de meeste gebeurtenissen is er geen enkel historisch bewijs te vinden. Er zijn wel inscripties gevonden die verwijzen naar David, maar zijn bestaan en het verhaal achter zijn figuur worden door heel wat archeologen en geschiedkundigen nog altijd betwist.
27 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Vandemeulebroecke

  Mohamed de dino's zijn 60 miljoen jaar geleden uitgestorven... 't is maar een weetje...

 • Mohamed Kabbal

  Alles wat naar God of profeten zou leiden wordt steeds betwist en in vraag gesteld maar men weet wel hoe de dinosaurussen 13 miljoen jaar geleden leefden en hoe deze aan hun einde zijn gekomen. Toch raar volkske die historici en geschiedkundigen samen met de wetenschappers.

 • Hans Huijsman

  Lees allemaal eens het verhaal van noah en bepaal dan zelf waar je gaat staan alst zover is. Op de boot of ernaast.

 • Peter Bonacasa

  Van gelovigen hebben atheïsten niets te leren van hoogheidswaanzin, beste Bernd. Je bent er zelf het beste voorbeeld van, de verdraagzaamheid die je godsdienst predikt is bij jou ver te zoeken. Lees het artikel: er is geen enkel bewijs dat ook maar iets staaft.

 • Leila Ali

  Koning David en Solomon hebben zeker bestaan , zij waren profeten van Allah net als alle andere profeten zoals Jezus, Jonah, Job, Muhammad en vele anderen . Omdat de bijbel veranderd is door de mens, Heeft Allah de Koran als laatste testament gezonden, het is de waarheid