Anticonceptiepillen en poetsproducten maken vissen transgender

Chemicaliën die werken als oestrogeen, waaronder de anticonceptiepil, belanden via de riolen in het water en maken van mannelijke vissen transgenders.
thinkstock Chemicaliën die werken als oestrogeen, waaronder de anticonceptiepil, belanden via de riolen in het water en maken van mannelijke vissen transgenders.
Anticonceptiepillen en poetsproducten die via waterafvoer in rivieren belanden, zorgen ervoor dat mannelijke zoetwatervissen transgender worden en dus zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken vertonen. Eén op vijf mannelijke vissen bleek zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken te hebben. Dat blijkt uit een Britse studie.

De chemische bestanddelen in zowel anticonceptiepillen als poetsproducten hebben een invloed op de hormonen van de vissen. Ze zorgen ervoor dat de spermaproductie van de vissen vermindert en versnellen de productie van eitjes.

Ook plastics en cosmetica
Experts van de universiteit van Exeter onderzochten zoetwatervissen op 50 plekken in Groot-Brittannië en stelden vast dat 20 procent verhoogde vrouwelijke kenmerken hadden. De nakomelingen van die vissen bleken bovendien vatbaarder voor de chemische impact.

De chemische stoffen die hiervoor zorgen worden vaak door het toilet gespoeld. Het gaat om bestanddelen van de pil, bijproducten van kuisproducten, plastics en cosmetische producten. Ook medicijnen zoals antidepressiva blijken het natuurlijke gedrag van de vissen te wijzigen. Niet minder dan 200 chemische bestanddelen uit rioolinstallaties hebben effecten die op de effecten van oestrogeen lijken.

Eén op vijf mannelijke zoetwatervissen, zoals deze voorn, bleek in Groot-Brittannië verhoogde vrouwelijke kenmerken te hebben.
Thinkstock Eén op vijf mannelijke zoetwatervissen, zoals deze voorn, bleek in Groot-Brittannië verhoogde vrouwelijke kenmerken te hebben.

Ook andere effecten

Enkele van die chemische stoffen zorgen niet alleen voor 'transgendervissen' maar hebben nog andere onverwachte effecten op de vissen.

Zo blijken de vissen minder agressief en competitief, gedrag dat meestal gepaard gaat met het aantrekken van vrouwtjes. Dat zorgt ervoor dat deze vissen minder succesvol kweken. Onderzoek in de VS toonde aan dat antidepressiva ervoor zorgen dat sommige vissoorten hun natuurlijke verlegenheid verliezen, zodat ze ongepast reageren op roofdieren.

"We tonen aan dat sommige chemicaliën een bredere impact hebben op de vissen dan we hadden verwacht", stelt professor Charles Tyler, visfysioloog en eco-toxicoloog aan de universiteit van Exeter. "Oestrogenen die we in bepaalde plastics vinden tasten bijvoorbeeld de hartkleppen aan".