Amper 5 procent Spanjaarden blijkt antilichamen te hebben ondanks feit dat coronavirus er lelijk huishield

AFP
Er lijkt steeds minder hoop te zijn voor de piste van de groepsimmuniteit bij het uitroeien van het nieuwe coronavirus. Een grootschalige studie in Spanje heeft aangetoond dat amper 5 procent van de bevolking er antilichamen heeft, ondanks het feit dat het virus er genadeloos toesloeg.

Spanje is een van de landen die het zwaarst getroffen werden door het coronavirus. Met meer dan een kwart miljoen bevestigde gevallen staat het in de top tien. En met meer dan 28.000 doden staat het net niet in de top vijf van landen met het hoogste dodental.

Twee tests

De verwachting was dan ook dat áls er ergens groepsimmuniteit waar te nemen was, dat het ook in Spanje zou zijn. Een nieuwe studie die maandag gepubliceerd werd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet laat echter zien dat dit valse hoop is.


Voor de studie werden 35.883 willekeurige gezinnen geselecteerd. Drie kwart van de gecontacteerde personen, goed voor 61.075 individuen, nam deel en onderging twee tests. Daarmee zou het onderzoek volgens het Europese Center for Disease Control (CDC) momenteel het grootste zijn in zijn soort. Amper 5 procent bleek antilichamen te hebben. Bij kinderen onder de 10 jaar was dat zelfs maar 3,1 procent.

Geografisch bleek er een klein verschil te zijn. In de regio van Madrid had 10 procent antilichamen, in kustgebieden bleek dat maar 3 procent te zijn. Wetenschappers gaan er echter van uit dat voor groepsimmuniteit minstens 60 procent antilichamen moet hebben.

Ook opvallend: zeker een derde van de personen die een positieve test aflegden, bleek asymptomatisch drager van het virus te zijn. Dat wil zeggen dat ze geen symptomen vertoonden.

Het proberen behalen van groepsimmuniteit door het virus te laten razen is niet alleen onethisch, maar ook compleet onmogelijk

“In het licht van deze resultaten zou het proberen behalen van groepsimmuniteit door het virus te laten razen niet alleen onethisch zijn, maar ook compleet onmogelijk”, klinkt het. De tegenvallende resultaten doen de onderzoekers nog maar eens drukken op het belang van sociale afstand en een goede basishygiëne om een nieuwe golf van de pandemie te voorkomen. 

België

Ter vergelijking: eerder deze maand raakte bekend dat in België 5,5 procent van de bevolking antilichamen in het bloed heeft. Dat bleek uit een studie van de Universiteit Antwerpen. Opmerkelijk was dat dit cijfer lager lag dan bij een eerder onderzoek eind mei. Toen bleek 6,9 procent van de deelnemers antilichamen te hebben. Epidemioloog Pierre Van Damme liet zich toen ontvallen dat we de piste van de groepsimmuniteit in ons land dan ook helemaal konden vergeten.

Dat antilichamen uit het bloed verdwijnen, wil evenwel niet noodzakelijk zeggen dat mensen opnieuw vatbaar worden voor een tweede infectie. Bij een besmetting maakt het lichaam ook zogeheten T-cellen aan, voor de afweer tegen het virus. Die zijn veel moeilijker op te sporen in het lab.

Lees ook: Aantal Belgen met antilichamen tegen coronavirus gedaald tegenover vorige meting: piste van groepsimmuniteit lijkt waardeloos 

Bekijk ook: “Coronavirus kan al jaren gesluimerd hebben”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Noppe Bart

  Inderdaad: het is niet omdat de antilichamen weg zijn, dat het immuunsysteem bij een volgende aanval opnieuw moet beginnen. Maar ja, dat is idd moeilijker te meten, dus meten we het niet en baseren we ons op antilichamen die vrij snel verdwijnen en gaan we ons beleid dus baseren op het allerkleinste deel van de realiteit. De volgende politieke blunder in de besluitvorming rond corona komt eraan ... Wanneer gaan we eens intelligente politici aan het hoofd van een land plaatsen?

 • johan fransaert

  dus met andere woorden covid19 is een blijvertje.

 • Walter Decock

  Al de feestneuzen die zweren op die groepsimmuniteit om geen beschermende maatregelen te volgen zijn er aan voor de moeite! Gebruik eindelijk het beetje verstand dat jullie hopelijk nog over hebben.

 • Kris Leynen

  Het werkelijk aantal besmettingen moesten we toch altijd maal 10 doen. Dus 2,5 miljoen besmettingen in Spanje, dat is 5 procent van de bevolking. in België hebben we dezelfde cijfers. Misschien hebben we met zijn allen de regels goed gevolgd. Dat lijkt voor de virologen precies onmogelijk.

 • Johan Hendrickx

  Wanneer gaat dat nu eindelijk eens ophouden altijd die vergelijking met andere landen? Qua cijfers zijn wij echt wel bij de minst goede van de klas! Het enige wat in ons voordeel is, is de ziekenhuiscapaciteit gemiddeld per inwoner t.o.v. andere landen.