Amerikaanse ruimtewandeling wellicht uitgesteld na ontploffing Falcon-9

De Falcon-9 ontplofte gisteren enkele minuten na lancering.
AFP De Falcon-9 ontplofte gisteren enkele minuten na lancering.
Door de ontploffing van de Falcon-9 draagraket kort na de lancering van op Cape Canaveral en het daarmee gepaard gaande verlies van de ruimtecargo Dragon, lijken er gevolgen voor het reilen en zeilen aan boord van het Internationaal Ruimtestation ISS mogelijk.

Volgens een bron in de Russische ruimtevaartindustrie dreigt er uitstel voor een op 17 augustus voorziene 'Amerikaanse' ruimtewandeling. Want de teloorgegane Dragon had uitrusting voor het uitje van de astronauten Scott Kelly en Kjell Lindgren bij.

Tevens luidt het in de Russische ruimtevaartindustrie dat de raket van SpaceX wel eens zes maanden aan de grond kan blijven.

Oorzaak nog niet gekend

Over de mogelijke gevolgen voor zijn lanceerkalender heeft SpaceX nog niets gezegd. CEO Elon Musk liet wel weten dat de precieze oorzaak van de ontploffing nog niet gekend is, niettegenstaande er al duizenden uren engineering aan is besteed.

Op de website van de raketbouwer, die helemaal op eigen initiatief de Falcon-raketfamilie en de Dragon-capsule heeft ontwikkeld, luidde het vanmiddag nog steeds dat er zich net voor het stilleggen van de eerste rakettrap een probleem heeft voorgedaan. Er zou ongeveer 139 seconden na lift-off te veel druk zijn geweest in de tank voor vloeibare zuurstof van de tweede trap. De eerste trap lijkt "nominaal" te hebben gefunctioneerd en een periode na afstoting "gezond" te zijn gebleven.

SpaceX heeft de commerciële lanceermarkt op zijn kop gezet door goedkoop en efficiënt met de Falcon-9 te lanceren. Het bedrijf doet in dit verband ook tests om de eerste rakettrap te recupereren.