Amerikaanse raketbouwer SpaceX lanceert satelliet van de NASA

AP
De Amerikaanse raketbouwer SpaceX heeft vandaag (Belgische tijd) met een Falcon-draagraket een satelliet van de NASA in de ruimte gebracht, maar verzaakte aan een tweede poging om de eerste rakettrap op een ponton te laten landen.

Na twee keer uitstel vanwege technische problemen en slecht weer vertrok een Falcon-9 om 00.03 uur Belgische tijd, om succesvol de DSCOVR-satellliet van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA uit te zetten.

Het "Deep Space Climate Observatory" moet wetenschappers toelaten fenomenen als opwarming van de Aarde, de zonnewind en uitbarstingen op onze ster en het effect daarvan op onze planeet te volgen.

De kunstmaan moet binnen 110 dagen de operationele positie bereiken, het punt Lagrange-1 op 1,5 miljoen km van ons.

De NASA voert de 340 miljoen dollar kostende missie samen met de weerdienst NOAA en de VS-luchtmacht.

De geplande experimentele landing van de eerste rakettrap op een ponton in de Atlantische Oceaan, 600 km uit de kust van Florida, kwam er niet omdat het drijvend platform vanwege een zware storm niet op zee kon blijven. Vorige maand ondernam SpaceX bij de lancering van de Dragon-capsule naar het Internationaal Ruimtestation ISS een eerste poging, maar de eerste Falcon-trap crashte bij het neerkomen.

Bezieler Elon Musk van SpaceX blijft niettemin optimistisch. Het recupereren van een rakettrap of in een latere fase zelfs gehele raketten kan een revolutie op de lanceermarkt inluiden, want de kost voor een lancering zou drastisch dalen.

Voor een volgende test wordt het 100 op 60 meter grote ponton versterkt.

AP
AP