Amerikaans bevoorradingsschip Cygnus losgekoppeld van internationaal ruimtestation

Het Amerikaans ruimtecargo Cygnus
REUTERS Het Amerikaans ruimtecargo Cygnus
De astronauten Peggy Whitson en Jack Fischer hebben vandaag het onbemande bevoorradingsschip Cygnus losgekoppeld van het internationaal ruimtestation (ISS). Dat meldt het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA.

Het vrachtschip zal nog een week lang rond de Aarde draaien en daarbij onder andere vier minisatellieten uitzetten. Volgende zondag zal de Cygnus dan de dampkring binnendringen en boven de Stille Oceaan opbranden.

Dragon
De Cygnus, ontwikkeld door het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Orbital ATK,  maakt daarmee plaats voor het Dragon-vrachtschip van het private ruimtevaartbedrijf SpaceX.

De Dragon-capsule was gisteren met ongeveer 2.700 kilogram voorraad voor de ISS-bemanning op de Amerikaanse lanceerbasis Cape Canaveral vertrokken en zal morgen aan het vliegende ruimtelab aandokken. De Cygnus bevatte 3.400 kg aan onder andere voeding en wetenschapsmateriaal zoals een 3D-printer om ter plekke gereedschap te maken voor astronauten.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.