Als hele mensheid leefde zoals Europeanen, zouden we 2,8 planeten nodig hebben

Hoewel slechts 7 procent van de wereldbevolking in de EU woont, verbruikt ze 20 procent van de biocapaciteit van de aarde.
Shutterstock Hoewel slechts 7 procent van de wereldbevolking in de EU woont, verbruikt ze 20 procent van de biocapaciteit van de aarde.
De Europese Unie zal vrijdag 10 mei alle middelen gebruikt hebben die de planeet dit jaar kan aanbieden. Dat meldt het WWF. De natuurorganisatie merkt op dat de Europese ‘overshoot day’ elk jaar vroeger valt.

“Vanaf vrijdag leven de Europeanen op krediet. Dat betekent dat als de hele wereld zoals hen zou leven, de mensheid alle natuurlijke hulpbronnen opgebruikt zou hebben die de planeet per jaar kan hernieuwen”, verklaart de organisatie, die het rapport samen met de ngo Global Footprint Network twee weken voor de Europese verkiezingen publiceerde.

Als de hele mensheid leefde zoals de Europeanen, zou ze 2,8 planeten nodig hebben, blijkt uit het rapport. Hoewel slechts 7 procent van de wereldbevolking in de Europese Unie woont, verbruikt ze 20 procent van de biocapaciteit van de aarde.

België

De situatie wordt er ook niet beter op: in 1962 viel die dag nog op 13 oktober. Er is ook een groot verschil binnen de Europese lidstaten. Zo bereikt Luxemburg die dag al midden februari, terwijl dat in Roemenië midden juni is. In België is dat op 6 april.

"Dat tekort blijven we jaar na jaar uithollen door de natuurlijke bronnen van de aarde van andere landen en toekomstige generaties te lenen", hekelt het WWF.

Oplossingen

Ook op mondiale schaal valt de "overshoot day" jaar na jaar vroeger. In 2018 was dat op 1 augustus, terwijl dat in 1997 nog eind september was.

“We roepen de beleidsmakers op om maatregelen te nemen om de uitdagingen aan te gaan. De oplossingen bestaan, maar ze moeten nu geïmplementeerd worden”, klinkt het bij het WWF. Het gaat bijvoorbeeld om de goedkeuring van een gemeenschappelijk landbouwbeleid dat de natuurlijke rijkdommen bewaart en de werkgelegenheid bevordert, en een plan tegen de ontbossing en voor de omschakeling naar natuurlijke ecosystemen. 

Bekijk ook:

5 dingen die we kunnen doen om de aarde te redden.
83 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yves Steenssens

  We zijn de grootste vervuilers ooit op deze kluit - we vonden de autokeuring uit in 1948 - energiekosten verplaatsing naar onze 78 stationnetjes goed voor een jaarlijkse rij van 25 km tankwagens - miljoenen prima voertuigen naar het schroot -gemiddelde energiekost oud of nieuw -1/4 aankoopprijs of 4.844 L brandstof X 2 oud vehikel = 9.688 L zonder recyclagekosten -en dan hebben we nog geen km gereden - absolute waanzin in dit zogenaamd ontwikkeld land -een astronomisch milieu debacle al 71 j

 • Geert Tamsyn

  Ferdinand Engelbeen, de grotere opbrengsten van de landbouw zijn vooral te danken aan de stikstofbemesting en de pesticiden. Alvast dat eerste heeft een desastreuze invloed op de grondwaterkwaliteit. De brouwerij in mijn gemeente moet zowat elk jaar dieper gaan boren om nog aan bruikbaar grondwater te geraken. Geen enkele privé-waterput kan nog drinkbaar water leveren.

 • Ferdinand Engelbeen

  Het is maar hoe je dat berekent... Neem nu landbouw: dank zij nieuwe rassen, betere methodes, een warmer klimaat en meer CO2 in de lucht is de landbouw opbrengst sneller gestegen dan de wereldbevolking zonder veel uitbreiding van het benodigde oppervlak. Dat laatste is wel het geval voor stupide maatregelen zoals palmolie voor diesel en suiker/alcohol voor benzine. Wie dat heeft bedacht heeft niet goed nagedacht over de gevolgen...

 • Mieke Vhuyst

  En als Afrika, het midden oosten, Zuid en centraal Amerika en grote delen van Azië hetzelfde geboortecijfer hadden als ons was er geen probleem. Dan kon iedereen als ons leven (in theorie) en was er zelfs een zéér ruim overschot. Dat is de realiteit.

 • Marco Maerten

  Jeffrey,hier ga je volledig de mist in,een gemiddelde afrikaan heeft een ecologisch voetafdruk die veelvouden kleiner is dan bv een Belg.Maar ja,het is blijkbaar makkelijker om eigen verantwoordelijk te negeren. Denk aan de splinter in de ander zijn oog terwijl je de balk in je eigen oog niet (wil) opmerkt.