Alles over de eclips: van de beste waarnemingsplekjes tot hoe ons uw foto's te bezorgen

BELGA
Morgenochtend is het zover! De langverwachte, zeldzame zonsverduistering sluipt dan eindelijk over ons land. Dat u absoluut een speciaal eclipsbrilletje nodig heeft om te kijken, wist u al. Maar wat moet u nog allemaal weten? Van de beste waarnemingsplekjes tot hoe u ons uw prachtige foto's kan bezorgen. U leest het hier.

Wat gebeurt er eigenlijk?
Bij een zonsverduistering staan zon, aarde en maan tijdelijk op één lijn. Op het moment van de totale eclips staat de maan perfect tussen de zon en de aarde. De maan schuift langs rechts voor de zon en verplaatst zich naar de bovenzijde om uiteindelijk aan de linkerkant van de zon weer te verdwijnen. De maan, die 400 keer kleiner is dan de zon, kan in principe de hele zon toch afdekken. Dat komt omdat die 400 keer dichter bij de aarde staat. In ons land zal de eclips niet totaal zijn: maximaal iets meer dan 80 procent van de zon zal bedekt zijn. Het wordt dus niet pikdonker, maar het zal lijken alsof je een zonnebril op hebt.

Wanneer?
Bij ons begint de maan de zonneschijf binnen te dringen om 09.27 uur. De dekkingsgraad neemt toe naarmate de zon hoger komt te staan. Om 10.34 uur is de eclips maximaal: 84,3 % van de zonnediameter gaat dan schuil achter de maan. De eclips eindigt om 11.44 uur. Deze tijdstippen kunnen licht variëren afhankelijk van je plaats in België. In Europa zal de zonsverduistering morgen overigens slechts totaal zijn op een smal pad in het Noord-Atlantische oceaangebied. Dat waarnemen kan in Spitsbergen en op de Faeröer-eilanden. De laatste grote zonsverduistering in ons land dateert al van augustus 1999. En het duurt nog tot 2065 voor we opnieuw eentje van deze omvang zullen meemaken. De eerstvolgende gedeeltelijke eclips is gepland voor 2026.

Waar het best te zien?
Vlaanderen heeft meer geluk dan Wallonië. Vooral in West-Vlaanderen zal de eclips het best te zien zijn: hoe dichter bij Groot-Brittannië, hoe beter. Daar is de dekkingsgraad 97 procent en spreken we van een zo goed als totale zonsverduistering. In België is er geen echte hotspot: je kan de eclips overal zien, als de wolken het toelaten. Wie echt de full mo(o)nty wil, moet naar de Faeroer-eilanden of naar het lastig te bereiken Svalbard of Spitsbergen. Een van de beste plaatsen om het schouwspel te bekijken, zou ook het Schotse eiland Lewis zijn. Daar wordt een toevloed van wetenschappers en amateurs verwacht. Maar ook zij zullen moeten rekenen op minder nevel en mist dan voorspeld.

Eclipsbrilletje
De eclips is zichtbaar met het blote oog, maar u moet de ogen wel op de juiste manier beschermen tegen het verblindend felle zonlicht. Daarom stellen de Vlaamse Volkssterrenwachten die dag hun oogveilige telescopen en infrastructuur ter beschikking van het grote publiek. Wie daar niet geraakt of niet meer bij kan, kan gebruik maken van een eclipsbrilletje - al dan niet gewonnen bij HLN.

Let wel: beter 'geen' filter dan een 'onveilige' filter. Onveilige filters (zoals een CD, oude fotonegatieven, rontgenfoto's, een gewone zonnebril...) filteren wel het zichtbare licht maar niet de schadelijke onzichtbare (infrarode en ultraviolette) straling. Ouders en scholen moeten kinderen niet binnenhouden. Er is geen gevaar om tijdens de zonsverduistering buiten te zijn, zolang u niet rechtstreeks in de zon kijkt.

Kans op waarnemingssucces?
Volgens de laatste weersvoorspellingen zal het heel de dag (zwaar)bewolkt zijn. Die pestwolken kunnen de pret bederven, maar op een tijdspanne van meer dan twee uur zouden we toch zeker een paar minuten de zonsverduistering moeten kunnen waarnemen.

HLN
HLN

Ons je prachtige foto's bezorgen?
Deel je foto's op Twitter met de hashtag #hlneclips en ze lopen automatisch binnen op de grootste infosite van het land: HLN.be. Je kan ze ons ook per mail bezorgen op eclips@hln.be. Foto's van de zonsverduistering of van mensen die - mét bril! - ernaar kijken: deel ze met ons en met onze lezers.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.