Alle eclipsbrilletjes op? Dat is buiten HLN gerekend: doe mee en win er eentje!

Van vrolijke 'zonnefeesten' op school over heuse eclipsvluchten tot bergen beschermbrilletjes. Tienduizenden Vlamingen raken helemaal in de ban van de langverwachte zonsverduistering, volgende week vrijdag. Maar de eclipsbrilletjes zijn allemaal al uitverkocht... of toch niet? Nee hoor, HLN geeft er zomaar eventjes 10.000 GRATIS weg! Het enige wat je moet doen, is meedoen aan onze wedstrijd. De winnaars krijgen hun eclipsbril toegestuurd per post.

Liefst zestien jaar. Zo lang heeft Moeder Natuur gewacht om nog eens een grote zonsverduistering vanuit ons land zichtbaar te maken. Het prachtige natuurverschijnsel is dan ook bijzonder zeldzaam. "Bij een eclips moeten de zon, de maan én de aarde op één lijn staan", legt weerman en astroliefhebber Frank Deboosere uit. "De maanbaan maakt een kleine hoek van iets meer dan 5 graden met het vlak waarin de aarde rond de zon draait. Daarom zal de maan meestal net ten noorden of ten zuiden van de zon passeren - en dan is er geen verduistering."

In 1999 was dat mogelijk in het zuiden van ons land. Op aanstaande 20 maart ligt België nét naast die lijn. "Maar de maan bedekt de zon voor goed 83%", zegt Philippe Mollet van sterrenwacht Mira in Grimbergen. "De langverwachte show start om 9.27 uur. Rond 10.34 uur bereiken we het hoogtepunt en rond 11.45 uur eindigt het spektakel. In het westen zie je trouwens alles wat vroeger."

Opmerkelijk nog: wie volgende week vrijdag niét naar boven tuurt, merkt helemaal niets van de verduistering. "De zon schijnt zó fel, dat ze al voor meer dan 93% bedekt moet zijn vooraleer het nog maar gaat schemeren", legt Philippe Mollet van Mira uit. Kijk dus toch maar even omhoog, want als je dít mist, moet je geduld oefenen tot 2026 vooraleer in België nog eens een even grote zonsverduistering te zien is. Maar wel mét eclipsbril. Eentje van HLN bijvoorbeeld...

HLN

De langverwachte show start om 9.27 uur. Rond 10.34 uur bereiken we het hoogtepunt en rond 11.45 uur eindigt het spektakel

Philippe Mollet van sterrenwacht Mira
photo_newsReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.