Al zeker 1.658 doden op Sulawesi, vrees voor nog honderden vermisten

AP
Nog minstens 683 mensen zijn nog steeds vermist na de aardbeving en tsunami die het Indonesische eiland Sulawesi vorige week troffen. De dodentol is opgelopen tot 1.658Dat heeft de Indonesische minister van Veiligheid gezegd meegedeeld.

De autoriteiten vrezen dat nog heel wat mensen bedolven liggen in een groot wooncomplex in Balaroa, aan de rand van Palu. "We schatten dat meer dan duizend huizen ingestort zijn, dus er zijn waarschijnlijk nog meer dan duizend vermisten", aldus een woordvoerder van het Indonesische reddingsteam. "Maar we kunnen er nog altijd niet zeker van zijn, aangezien het mogelijk is dat sommige mensen konden ontkomen." Vrijdagnamiddag heeft het ministerie van Veiligheid het aantal vermisten bijgesteld naar 683.n.

De schade in het noordwesten van het eiland is enorm. In de zwaar getroffen stad Palu is inmiddels al wat herstelwerk verricht. De elektriciteit werkt weer op veel plaatsen en ook een aantal winkels en banken heeft de deuren weer geopend.

Internationale hulpverlening
Stilaan komt ook de internationale hulpverlening op gang. Dat is niets te vroeg, want bijna 200.000 mensen hebben nood aan dringende humanitaire hulp. Wegen en huizen zijn vernield, waardoor sommige rampgebieden zeer moeilijk te bereiken zijn. De kans om nog levenden vanonder het puin te halen, wordt als nihil beschouwd.

Elf landen, waaronder Australië, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, hebben vliegtuigen met hulpgoederen naar het rampgebied gestuurd. In ons land hebben de hulporganisaties achter het Consortium 12-12 een gezamenlijke inzamelactie opgestart. Storten kan op het rekeningnummer BE19 0000 0000 1212. Het geld dient voor eerste noodhulp, zoals proper water, tenten en voedsel. Na drie dagen staat er al 425.000 euro op de teller.

Inmiddels zijn ook in onder meer Nederland, Groot-Brittannië, Zwitserland, Duitsland, Spanje en Japan campagnes gestart om Indonesië financieel te ondersteunen. 

AFP
EPA
REUTERS
REUTERS
AP
EPA
AFP
AP
AP
AP
EPAReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.